Ulkonäkö ei aina riitä kertomaan leikkivälineen kunnosta – Helsingin koulujen ja päiväkotien leikkivälineet tarkastetaan vähintään kerran vuodessa

Helsingin koulujen ja päiväkotien pihoilla olevat leikkivälineet tarkastetaan säännöllisesti, jotta niillä leikkiminen on aina turvallista. Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara tarkastaa kaupungin tilauksesta noin 550 päiväkodin ja koulun leikkivälineet vähintään kerran vuodessa.
Staran leikkivälinetarkastaja Lars-Peter Bäckström tarkasti tiistaina 6. elokuuta Intian leikkipuistosta muun muassa kiipeilyköydet.  Kuva: Anna-Leena Pyykkönen
Staran leikkivälinetarkastaja Lars-Peter Bäckström tarkasti tiistaina 6. elokuuta Intian leikkipuistosta muun muassa kiipeilyköydet. Kuva: Anna-Leena Pyykkönen

Leikkialueiden pihat ovat koulu- ja päiväkotipäivän jälkeen kaikkien leikkijöiden käytettävissä. Suosituimmissa tai ilkivallasta kärsivissä kohteissa leikkivälineiden ja ulkoilualueen tarkastuksia tehdään jopa kymmenen kertaa vuodessa. Vuositasolla Staralle tulee noin tuhat ilmoitusta koulujen ja päiväkotien pihoilla korjausta vaativista kohteista. Useimmiten ilmoitetut viat liittyvät portteihin ja aitoihin.

Leikkivälineiden tarkastaminen pohjautuu EU-​standardeihin

Koulujen ja päiväkotien leikkivälineiden tarkastus on pikkutarkkaa työtä. Huonokuntoiselta vaikuttava leikkiväline voi edelleen olla toimiva. Toisaalta leikkivälineiden puutteita ei aina huomaa paljaalla silmällä.

– Leikkivälineiden kuntotarkastukset perustuvat ammattilaisten tekemiin arviointeihin ja EU-tasoisiin standardeihin. Suomessa ei ole montaa ihmistä, jotka tekevät tarkastuksia työkseen, projektipäällikkö Teemu Linna Starasta sanoo.

Staran leikkivälinetarkastaja Lars-Peter Bäckström kertoo, että ammattilaiset arvioivat esimerkiksi keinujen ketjujen kulumista, nyörien mahdollista takertumisvaaraa sekä sitä, onko liukumäen poistumisosan korko oikealla korkeudella.

– Leikkivälineiden kuntotarkastusten tavoitteena on tietenkin huomata tulevat vaaran paikat jo ennakkoon, huolehtia niiden korjaamisesta ja pitää leikkipaikat turvallisina, Bäckström sanoo.

– Kohteiden käyttöaste ja käytetyt pintamateriaalit vaikuttavat paljon siihen, miten pihojen leikkivälineet kuluvat. Tarkastusten lisäksi Stara tekee Helsingin koulujen ja päiväkotien leikkivälineiden huollot, Teemu Linna kertoo.

Koulujen ja päiväkotien leikkivälineille ei ole sinänsä määritelty viimeistä käyttöpäivää. Stara huoltaa leikkivälineitä kuitenkin ainoastaan valmistajan tarjoamilla varaosilla. Hyvin iäkkäisiin leikkivälineisiin ei enää saa varaosia. Silloin vanha, huoltoa vaativa leikkiväline joudutaan vaihtamaan kokonaan.

Helsingin koulujen ja päiväkotien lisäksi Stara tarkastaa vähintään kerran vuodessa leikki- ja liikuntavälineet noin 420 leikkipuistosta ja lähiliikuntapaikasta.

Jos leikkivälineiden käyttäjä havaitsee paikan päällä korjattavaa, havainnosta voi ilmoittaa Helsingin kaupungin palautepalveluun. Näin palautepalvelussa ilmoitus ohjautuu heti oikealle taholle.
Helsingin kaupungin palautepalvelu(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Leikkivälineiden alustan kunto tarkastetaan: pohja ei saa olla liian tiivis tai kova. Lisäksi kaikkien leikkivälineiden ympärillä on oltava riittävästi turvallista putoamistilaa. Staran leikkivälinetarkastaja Lars-Peter Bäckström tutki kiipeilytelineen alustan kuntoa Intian leikkipuistossa. Kuva: Anna-Leena Pyykkönen
Leikkivälineiden alustan kunto tarkastetaan: pohja ei saa olla liian tiivis tai kova. Lisäksi kaikkien leikkivälineiden ympärillä on oltava riittävästi turvallista putoamistilaa. Staran leikkivälinetarkastaja Lars-Peter Bäckström tutki kiipeilytelineen alustan kuntoa Intian leikkipuistossa. Kuva: Anna-Leena Pyykkönen
Keinuissa on oltava vähintään 35 senttimetrin maavara. Kuva: Anna-Leena Pyykkönen
Keinuissa on oltava vähintään 35 senttimetrin maavara. Kuva: Anna-Leena Pyykkönen
Keinuista tarkastetaan muun muassa ketjujen kunto sekä keinurungon pultit ja mutterit.  Kuva: Anna-Leena Pyykkönen
Keinuista tarkastetaan muun muassa ketjujen kunto sekä keinurungon pultit ja mutterit. Kuva: Anna-Leena Pyykkönen