Uudet kuvitetut keräysautot helpottavat vaarallisten jätteiden tunnistamista

Kuvitetuilla keräysautoilla HSY auttaa asukkaita tunnistamaan vaarallisen jätteen. Vaarallinen jäte on vietävä sille tarkoitettuihin keräyspisteisiin.
Samuli Siiralan kuvittamat vaarallisen jätteen keräysautot havainnekuvana.

Vaarallisen jätteen kaksi keräysautoa on kuvitettu Samuli Siiralan sarjakuvilla. Kuvitetuilla keräysautoilla Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY auttaa asukkaita tunnistamaan vaarallisen jätteen. Vaarallinen jäte on vietävä sille tarkoitettuihin keräyspisteisiin.

Autot voi bongata liikenteessä helmikuun viimeisellä viikolla. Ne nähdään myös huhtikuussa alkavalla HSY:n keräysautokierroksella.

Käytämme kemikaaleja arjessa hämmästyttävän paljon. Jätteenä ne ovat useimmiten vaarallisia terveydelle ja ympäristölle. Esimerkiksi auton ja pyörän huollossa, puutarhatöissä ja remontissa sekä kauneuden- ja terveydenhoidossa kuluu erilaisia kemikaaleja: maaleja, lakkoja ja laasteja, syövyttäviä kemikaaleja, moottoriöljyjä, ohenteita, liuottimia ja bensaa, paristoja ja akkuja. Myös hiuslakka, hajuvesi ja kynsilakka kuuluvat vaarallisiin jätteisiin.

Ympäristölle ja terveydelle vaarallisia jätteitä ei missään tapauksessa saa kaataa viemäriin eikä laittaa sekajätteeseen.

Vaarallisille jätteille omat keräyskonttinsa ja -kaappinsa

Asukkaat voivat viedä omia jätteitään maksutta vaarallisen jätteen keräyskontteihin ja -kaappeihin. Niitä on nelisenkymmentä pääkaupunkiseudulla. Jätteitä voi myös viedä HSY:n Sortti-asemille. Lääkkeet ovat poikkeus, sillä ne pitää viedä apteekkiin.

HSY on tilannut jäteautojen kylkiin taideteoksia aikaisemminkin. Jani Leinonen on toteuttanut biojätteestä taideteoksen, Jussi TwoSevenin taiteileman ketun perässä roikkuu muovipakkauksia ja Jirka Väätäinen toteutti kartonkikollaasin Johannes Vermeerin tunnetun taideteoksen Tyttö ja helmikorvakoru inspiroimana. Christian Jakowleffin lasista ja metallista tekemä kollaasi Rautavatsa kiertää myös pääkaupunkiseutua. 

Lisää aiheesta

HSY(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 
Vaarallinen jäte(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) /HSY
Jäteopas(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: HSY