Hollantilaiset alkoivat kehittää 1970-luvulla vaikeasti kehitysvammaisten toimintaan erityisiä moniaistisia tiloja. He antoivat toiminnalle nimen Snoezelen. Termi tulee sanoista “snuffeln”, tutkia ja “doezelen”, rentoutua. Nykyisin menetelmä on levinnyt maailmalle ja se kulkee nimellä multisensorinen toiminta. Menetelmän tavoitteena on parantaa asiakkaiden elämänlaatua, kun eri aistikanavien kautta tulevien miellyttävien aistikokemusten ja -elämysten avulla saavutetaan aktivoivan toiminnan ja rentoutumisen tasapaino.
Ensimmäinen multisensorinen verkostopäivä järjestettiin Helsingin sosiaaliviraston ja Kehitysvammaliiton yhteistyönä Killinmäessä maaliskuussa 2001. Tämän jälkeen valtakunnallista verkostopäivää on järjestetty vuosittain eri puolilla Suomea. Verkostoituminen on tapahtuman keskiössä. Lisäksi jaossa on aina tuoreita tutkimustuloksia multisensorisesta työstä sekä arvokkaita käytännön vinkkejä.
Tapahtuman kohderyhmänä ovat lähinnä vammaistyön työntekijät, mutta multisensorisesta työstä on hyötyä myös monella muullakin saralla esimerkiksi lastensuojelussa, vanhuspuolella ja mielenterveystyössä. Verkostopäivä on tarkoitettu kaikille multisensorisesta työstä kiinnostuneille: niin eri kuntien ja järjestökentän työntekijöille kuin asiakkaillekin.
Tilaisuudessa kuultiin laajasti esitelmiä eri aiheista: erityisryhmien ratsastuksesta ja eläinavusteisesta valmennuksesta, tuoksuterapiasta, klovneista vammaistyössä ja rummutusryhmän toiminnasta. Piritta Heiskanen Etevasta kertoi kuulijoille taidepäiväkirja-menetelmästä, jossa työpajoissa haetaan inspiraatiota luonnosta ja osallistujat pääsevät sukeltamaan eri taiteen tekemisen tekniikoihin.
Vuoden 2022 tapahtumassa erityistä huomiota sai muun muassa äänimaljarentoutus, jota esitteli musiikkiterapeutti Tanja Pyy. Äänimaljoihin tuttavuutta tekevä Vantaan kaupungin Malminiityn toimintakeskuksessa työskentelevä toimintaohjaaja Nazish Ghaffar koki tärkeänä päästä livenä tilaisuuteen näkemään ja kokemaan multisensorisen työn uusia tuulia.
Tämän vuoden tapahtuman vetovastuu oli Sofianlehdon toimintakeskuksella, joka on multisensorisen työn edelläkävijä Suomessa. Toimintakeskuksessa työskentelee moniammatillinen osaava tiimi, joka järjestää asiakkailleen elämyksellisiä yksilöllisiä tuokioita ja ryhmätoimintaa. ”Päivästä jäi mukava mieli ja kaikki onnistui hyvin meidän mielestämme. Kaupungintalo on kiva paikka myös tällaiselle tapahtumalle”, kommentoivat järjestäjät. Kuvassa Sofianlehdon toimintakeskuksesta Marja-Leena Vanhanen, Anu Pohjaniemi, Tanja Nuutinen ja Pekka Rajamaa.
Katso video: Multisensorinen työ Sofianlehdossa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Katso video: Multisensorinen verkostopäivä kaupungintalolla Helsinki-kanavalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)