I Nederländerna började man på 1970-talet utveckla särskilda multisensoriska rum avsedda för personer med funktionsnedsättning. De kallade metoden för Snoezelen. Termen kommer från holländska orden ”snuffeln”, lukta och ”doezelen”, dåsa. Numera har metoden spridit sig runtom i världen och kallas för multisensorisk stimulering. Metodens syfte är att förbättra livskvaliteten genom balans mellan stimulans och avslappning med hjälp av behagliga sinnesintryck och upplevelser via olika sensoriska kanaler.
Den första multisensoriska nätverksdagen ordnades i samarbete mellan Helsingfors socialbyrå och Kehitysvammaliitto i Gillobacka i mars 2001. Sedan dess har den nationella nätverksdagen ordnats årligen på olika håll i Finland. Nätverket står i centrum för aktiviteterna under evenemanget. Dessutom sker utbyte av färska forskningsrön om multisensoriskt arbete och av värdefulla praktiska tips.
Evenemangets målgrupp är främst de som jobbar inom socialt arbete med personer med funktionsnedsättning men det multisensoriska arbetet är nyttigt för många andra, till exempel barnskydd, äldreomsorg och mentalvården. Nätverksdagen är avsedd för alla som är intresserade av multisensoriskt arbete; både anställda i olika kommuner och organisationer samt klienter.
Under evenemanget fick man i stor utsträckning höra föredrag på olika teman: ridning och djurrelaterad coachning för speciella grupper, aromaterapi, clowner i handikapparbetet och trumningsgruppens verksamhet. Piritta Heiskanen från Eteva berättade för åhörarna om konstdagboksmetoden, där man i workshoppar söker inspiration från naturen och deltagarna får fördjupa sig i olika konsttekniker.
På evenemanget 2022 fick bland annat klangskålsavslappning, som förevisades av musikterapeut Tanja Pyy, särskild uppmärksamhet. Verksamhetsledare Nazish Ghaffar, som arbetar vid Malmängens verksamhetscenter inom Vanda stad och bekantar sig med klangskålar, upplevde att det var viktigt att få komma live till evenemanget och se och uppleva de nya vindarna inom multisensoriskt arbete.
Detta år var det Sofielunds verksamhetscenter som är en föregångare inom multisensoriskt arbete i Finland som hade ansvaret för att leda evenemanget. Vid verksamhetscentret arbetar ett team med multiprofessionell kompetens, som ordnar upplevelserika individuella stunder och gruppverksamhet för sina boende. ”Man blev på gott humör av dagen och allt gick bra, tycker vi. Stadshuset är en trevlig plats även för ett sådant evenemang”, kommenterade arrangörerna. På bilden Marja-Leena Vanhanen, Anu Pohjaniemi, Tanja Nuutinen och Pekka Rajamaa från Sofielunds verksamhetscenter.