Vastaa kyselyyn sähköpotkulautojen pysäköinnistä Helsingissä

Helsingin kaupunki kerää mielipiteitä yhteiskäyttöisistä sähköpotkulaudoista ja kesän 2023 pysäköintiuudistuksesta. Kyselyn vastauksia hyödynnetään osana jatkosuunnittelua. Sähköpotkulautojen määrä väheni Helsingissä huomattavasti vuonna 2023.
Sähköpotkulautojen pysäköintialue Punavuoressa keväällä 2023.
Sähköpotkulautojen pysäköintialue Punavuoressa keväällä 2023.

Kyselyssä pyydetään näkemyksiä, kuinka hyvin pysäköintiuudistus on toiminut ja onko se vähentänyt haittoja. Vastauksia kaivataan myös sähköpotkulautojen käyttäjiltä.  Kyselyssä voi kertoa, mille alueille toivoisi uusia pysäköintialueita.

Kyselyyn vastaaminen vie noin 5–10 minuuttia.

Pysäköinnin rajoitusalue keskustaan keväällä 2023

Helsingin keskustassa ja eteläisessä kantakaupungissa toteutettiin keväällä 2023 pysäköintiuudistus, jossa yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen pysäköinti rajoitettiin vain merkityille pysäköintialueille.

Pysäköintipaikkoja tehtiin aukioille, toreille ja kadunvarsille yhteensä 250 kpl, joista n. 130 sijoittui autojen parkkiruutuihin. Rajoitusalue kattaa Hesperian esplanadin ja Pitkänsillan eteläpuolisen alueen kantakaupungissa. Lännessä raja kulkee Lauttasaarensillalla. Pysäköinnin rajoitusalueen suunnitellaan olevan käytössä myös vuonna 2024.

Sähköpotkulautojen määrä väheni Helsingissä vuonna 2023

Keskustan ja kantakaupungin rajoitusalueella sähköpotkulautojen määrä putosi edellisvuoden 9 000 laudan huippuluvuista noin 3 600 ajoneuvoon vuorokaudessa.

Koko Helsingin osalta sähköpotkulautojen määrä putosi edellisvuoden huippuluvusta 18 000 (2022) laudasta keskimäärin 12 000 lautaan (2023).  

Pysäköinninvalvonta otti käyttöön erillisen taksan sähköpotkulautojen lähisiirroille ja toteutti kevään ja kesän aikana satoja lähisiirtoja virheellisesti pysäköidyille sähköpotkulaudoille. Lähisiirron hinta operaattorille on 55 € ja varastosiirron hinta 60 €.

Kaupungin kesän aikana toteuttaman havainnointitutkimuksen perusteella 94 % sähköpotkulaudoista oli pysäköity niille osoitetuille pysäköintialueille tai niiden välittömään läheisyyteen. Lisäksi havainnointien perusteella pysäköinnistä johtuvat haittatilanteet ovat vähentyneet.

Vastaa kyselyyn viimeistään 6.11.2023.

Avaa kysely tästä.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Kyselyyn voi vastata myös ruotsiksi (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)tai englanniksi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)