Vielä on viikko aikaa ideoida ehdotuksia OmaStadissa

Helsinkiläiset voivat 2.–15. lokakuuta ehdottaa, miten kaupunki käyttää 8,8 miljoonaa euroa. Tätä mahdollisuutta on käytetty aktiivisesti. Ehdotuksia on tehty tasaisesti eri puolille kaupunkia. Erityisen suosittuja teemoja ovat olleet luonto ja lähiympäristö.
Markkinointikuvassa näkyy Arabianrannan tekonurmikenttä.
Arabianrannan tekonurmikenttä on kaupunkilaisten äänestämä ja kaupungin toteuttama OmaStadi-ehdotus. Kuva: Helsingin kaupunki.

Lokakuussa helsinkiläiset voivat ideoida ehdotuksia(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kaupungin tekemisestä entistä viihtyisämmäksi. OmaStadi-verkkosivustolla voi esittää oman ehdotuksen. Helsingin kaupungin palvelupisteissä voi saada tukea(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ehdotuksen tekemisessä.

Ehdotukset voivat liittyä kaikkeen siihen, mitä kaupunki tekee. Rahaa voidaan käyttää kaupungin palveluihin, hankintoihin ja investointeihin. On myös mahdollista ideoida jotain aivan uutta, joka voisi kuulua kaupungin palveluihin tai toimintaan. Osallistuvan budjetoinnin ideoiden ja ehdotusten tulee kuitenkin täyttää tiettyjä kriteereitä.

– OmaStadi on hieno tapamme kuulla ja toteuttaa kaupunkilaisten toiveita. Olen ylpeä siitä, että vuoropuhelu on saatu toimimaan näin hyvin. Kaupunkiympäristön toimiala rakentaa valmiiksi monet niistä ideoista, jotka ovat lähtöisin asukkailta itseltään, kertoo apulaispormestari Anni Sinnemäki.

– Omastadin tärkeä tavoite on kutsua mukaan kaikkia kaupunkilaisia osallistumaan keskusteluun siitä, miten kaupunkia tulisi kehittää. Järjestämme kymmeniä tilaisuuksia eri puolilla kaupunkia ja huomioimme erityisesti ne kohderyhmät, jotka tarvitsevat osallistumiseen tukea, kuten esimerkiksi nuoret ja ikäihmiset, kertoo kehittämispäällikkö Kirsi Verkka.

Kaupunkilaisten ideoista viimeistellään yhdessä huolellisia ehdotuksia

Ehdotusajan sulkeutumisen jälkeen kaupunki arvioi ehdotukset sekä laskee niille kustannusarviot. Ehdotuksia voidaan myös yhdistellä ja muokata niin, että ne voivat edetä äänestykseen. Sen jälkeen toteutukseen äänestettyjä ehdotuksia kehitetään yhdessä. Lopuksi alkaa toteutuksen suunnittelu ja toteutus, joka jatkuu useamman vuoden.

– Paljon asukastoiveita aiemmilta kierroksilta on jo voitu muuttaa todeksi eri puolilla kaupunkia. Jokainen niistä on tehnyt kaupunkiamme yhä paremmaksi paikaksi asua, elää, olla ja toimia. Monille kaupunkilaisille OmaStadi onkin ollut avartava ja voimauttava kokemus olla mukana ja osallistua yhteisten asioiden hoitamiseen, kertoo osallisuuspäällikkö Johanna Sinkkonen.

Osallistuvaa budjetointia on Helsingissä käyty nimellä OmaStadi kaksi kierrosta vuosien 2018–2021 aikana. Kaupunkilaiset ovat äänestäneet 119 ehdotuksen tekemisestä eri puolilla kaupunkia. Näiden uudistusten budjetti on yhteensä lähes 13 miljoonaa euroa.