Du har ännu en vecka på dig att lämna in förslag i VårStad

Den 2–15 oktober kan helsingforsarna ge förslag på hur staden ska använda 8,8 miljoner euro. Möjligheten har använts aktivt. De förslag som kommit in är jämnt fördelade mellan stadens olika delar. Naturen och närmiljön har varit särskilt populära teman.
Konstgräsplanen i Arabiastranden är ett VårStad-förslag som stadsborna röstat fram och staden förverkligat.  Bild: Helsingfors stad.
Konstgräsplanen i Arabiastranden är ett VårStad-förslag som stadsborna röstat fram och staden förverkligat. Bild: Helsingfors stad.

I oktober kan helsingforsarna ge förslag(Länk leder till extern tjänst) på hur staden kan göras mer trivsam. Du kan lämna in ditt förslag på VårStad-webbplatsen. Du kan fåstöd(Länk leder till extern tjänst) med att utarbeta ditt förslag på Helsingfors stads serviceställen.

Förslagen kan gälla allt som staden gör. Pengarna kan användas till stadens tjänster, anskaffningar och investeringar. Du kan även komma med idéer om något helt nytt som kunde höra till stadens tjänster eller verksamhet. Idéerna och förslagen inom den deltagande budgeteringen ska uppfylla vissa kriterier.

– VårStad är vårt sätt att lyssna på och uppfylla stadsbornas önskemål. Jag är stolt över att vi har fått dialogen att fungera så här bra. Stadsmiljösektorn förverkligar många idéer som kommer från invånarna själva, säger biträdande borgmästare Anni Sinnemäki.

– VårStads viktiga mål är att bjuda in alla stadsbor att delta i diskussionen om hur staden borde utvecklas. Vi ordnar tiotals möten på olika håll i staden, och beaktar särskilt de målgrupper som behöver stöd för att delta, till exempel unga och äldre, berättar utvecklingschef Kirsi Verkka

Utifrån stadsbornas idéer utarbetar vi tillsammans noggrant utformade förslag

Efter förslagstidens utgång bedömer staden förslagen och gör kostnadsberäkningar för dem. Förslag kan också kombineras och anpassas så att de kan gå vidare till omröstning. Därefter utvecklar vi tillsammans de förslag som röstats fram för att genomföras. Till slut inleds planeringen och genomförandet, som kommer att ta flera år.

– Många önskemål som vi fått in från invånarna i tidigare omgångar har kunnat förverkligas på olika håll i staden. Vart och ett av dem har gjort vår stad till en bättre plats att bo, leva, vara och verka i. För många stadsbor har VårStad varit en berikande och stärkande upplevelse, då de har fått delta i hanteringen av gemensamma frågor, berättar delaktighetschef Johanna Sinkkonen.

Under åren 2018–2021 har Helsingfors genomfört två omgångar av deltagande budgetering under namnet VårStad. Stadsborna har röstat fram 119 förslag som förverkligas på olika håll i staden. Den totala budgeten för dessa förnyelser är nästan 13 miljoner euro.