Helsingissä ilmanlaatu on monia eurooppalaisia kaupunkeja parempi, mutta myös meillä ilman epäpuhtaudet aiheuttavat terveyshaittoja. Päivittäiset valintamme vaikuttavat yhteisen kaupunki-ilman laatuun. Uusi Yhteinen ilmamme -verkkosivusto opastaa asukkaita tekemään ilmanlaadun kannalta kestävämpiä valintoja.
Suomi on puhtaan ilman näkökulmasta maailman kärjessä, mutta silti lähes 2 000 ihmistä kuolee vuosittain ennenaikaisesti ilmansaasteiden aiheuttamiin sydän-, verisuoni-, ja hengitystiesairauksiin. Ilmansaasteiden pitoisuudet ylittävät laajalti myös Helsingissä WHO:n uudet ilmanlaadun ohjearvot. Erityisen herkkiä ilmansaasteiden terveysvaikutuksille ovat lapset, kaikenikäiset astmaatikot ja ikääntyneet sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat. Ilmanlaadun vaikutukset koskettavat kuitenkin meistä jokaista.
Huhtikuussa päättyvä Yhteinen ilmamme -kampanja ja siihen liittyvä uusi verkkosivusto tarjoaa keinoja ja opastaa valintoihin, joita jokainen meistä voi tehdä paremman ilmanlaadun puolesta. Verkkosivusto löytyy osoitteesta www.yhteinenilmamme.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
”Helsingin ilmanlaatua heikentävät liikenne, kotitalouksien pienpoltto ja katupöly. Kaupunkilaiset voivat itse pienillä muutoksilla vaikuttaa yhteiseen hyvinvointiimme. Yhteinen ilmamme on ilmanlaadun Atlas, jonka avulla helsinkiläinen voi löytää itselleen sopivia vaihtoehtoja kaupunkimme ilman suojelemiseksi,” kertoo hankeasiantuntija Jukka Limo Helsingin kaupungilta.
Helsingin kaupungin vetämässä EU:n rakennerahastojen Urban Innovative Action -ohjelman rahoittamassa vuosina 2019–2022 toteutetussa Healthy Outdoor
Premises for Everyone HOPE -hankkeessa on kehitetty uudenlaista tapaa mitata paikallisia ilmansaasteita kaupunkilaisten mukanaan kantamilla hankkeessa kehitetyillä mittalaitteilla. Lisäksi hankkeessa on kehitetty mittausanalytiikkaa ja osallistettu asukkaita ilmanlaatua parantaviin toimenpiteisiin sekä kestäviin valintoihin sekä liikkumismuotoihin ja luotu edellytyksiä uusille palveluille ja liiketoiminnalle avaamalla mittausdataa yritysten käyttöön.
Tervetuloa kuulemaan lisää ilmanlaatumittauksista hankkeen päätöstilaisuuteen 17. maaliskuuta
Hankkeen päätöstilaisuus järjestetään Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla 17. maaliskuuta 2022 klo 8.30 alkaen ja kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita tapahtumaan. Tapahtuman ohjelma ja ilmoittautumislinkki löytyvät hankkeen kotisivulta osoitteesta https://ilmanlaatu.eu/(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Helsingin kaupungin kumppaneina HOPE-hankkeessa ovat Helsingin yliopisto, Forum Virium Helsinki, Vaisala, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, UseLess Company sekä Ilmatieteen laitos.
Uutisen kuva: Helsingissä ilmanlaatu on
suhteellisen hyvä, mutta myös meillä ilman epäpuhtaudet aiheuttavat
terveyshaittoja. Kuva talvisesta Kalasatamasta merelle: Janne Hirvonen