Tasting-tillfällen
Evenemang där man smakar på olika maträtter och drycker väcker intresse. Särskilt om råvarorna, tillredningsmetoderna eller -platserna för den produkt som provsmakas har en berättelse som hör ihop med platsen. Intressanta är också historia kopplad till bakgrunden av berättelsen, samt presentationer av modern användning och bearbetning av råvaror för olika ändamål. Det skulle vara extra fint om vi kunde få evenemang som utnyttjar lingon, rabarber eller gädda som råvara.
Varför lingonet? En änka och ensamstående tvåbarnsmor i Imatra, Ilma Lindgren, kämpade för allemansrätten i början av 1900-talet. Markägaren, på vars mark Ilma plockade lingon på den tiden, krävde lingonen för sitt eget bruk. Detta startade en rättstvist mellan arbetarkvinnan och markägaren, som pågick i sex år. Ilma Lindgren gav inte upp, utan höll fast vid sin rätt att plocka lingon. Det stora lingonkriget slutade med ett högsta domstolsbeslut 1920. Lindgren vann. Således beskriver berättelsen om lingonet både lingonets många användningssätt, allemansrätten och en vilja att inte ge upp.
Varför gäddan? Gäddan är suverän närmat och ett nyttigt rovdjur som äter mörtfisk. Gäddan är en utmärkt matfisk. Av gäddans vita och magra kött tillreds en mängd olika delikatesser. Helsingfors läge vid havet gör det möjligt att fiska gädda på många olika sätt och fångsten är nästan alltid garanterad. Vi vill uppmuntra invånarna att äta mer inhemsk vildfångad fisk, och gädda är en utmärkt råvara för detta.
Rabarber? En av de äldsta traditionerna på Helsingforsdagen är borgmästarens morgonkaffe. Redan sedan ett par decennier firas stadens födelsedag med att servera rabarberpaj tillagad enligt ett traditionellt recept. Rabarberpajen har etablerat sig som stadens födelsedagsbakverk, eftersom juni vanligtvis är en bra rabarbersäsong och det finns finsk rabarber i rikliga mängder. Rabarberpaj är en verklig försommardelikatess och har blivit en unik tradition för Helsingfors. Rabarber växer i flera helsingforsbors hemträdgårdar och är närmat när den är som bäst.
Specialmatveckor eller meny
På restaurangerna i Helsingfors är man redan nu särskilt bra på att beakta många specialdieter. Detta kan utvecklas till en specialdietmeny med berättelser anpassade till exempel för matveckorna på försommaren. Att ta hänsyn till specialdieter är en styrka hos oss. Att lyfta fram specialdieterna hör samman med inkluderande turism och är en tydlig attraktionsfaktor riktad mot den internationella marknaden.
Måltider med program
Måltider med program som kombinerar kultur och god mat passar matåret perfekt. Av måltider som bjuder på program och upplevelser kan man bygga utbud som riktar sig till olika målgrupper under matveckorna. Man kan skapa upplevelser som lockar till exempel vänner av olika musikstilar eller dans. Trolleri med mat och på scen eller det finska kulturarvet kan också göras till spännande upplevelser kring mat, till exempel stadin spessu (menyerna skrivna på Helsingforsslang, artister som passar med temat och stadens smaker). Det finns inga gränser för den som är kreativ nog att skapa middagar som både är kulinariska och underhållande.
Guidade måltids- eller provsmakningsrundturer
Guidade rundturer kan byggas kring olika teman, till exempel besök till caféer eller restauranger. Ett uppehåll med smakprov på varje ställe och sedan vidare till nästa ställe. Inkludera gärna tillverkningsplatser, saluhallar, restauranger eller caféer på lämpligt avstånd från varandra. Eller varför inte en utflykt för att plocka svamp eller bär tillsammans, som ordnas av ett företag. Företag kunde till exempel ordna utfärder ut i skogen för att uppleva den praktfulla naturen.
Att följa med arbetet som utförs av ett proffs
Ett evenemang där du kan följa med, lyssna på och diskutera med matproffs hur de arbetar med matlagning är också bra program. Har du speciella färdigheter kring mat eller dryck som du vill presentera för andra?
Hembesök i liten skala
Hembesök i liten skala är väldigt uppskattade särskilt bland internationella turister. Hembesöken går ut på att tillsammans samla eller hämta råvaror och tillreda läckra lokala maträtter som man sedan njuter av. Att till exempel baka kanelbullar eller blåbärspaj eller tillreda svampsoppa passar bra. Det är maten man träffas kring men samtidigt utbyter man tankar om kultur och det vardagliga livet och detta sker i värdens hem som gästerna får se och besöka.