Arbetsgivarens skyldigheter i uppsägnings- och permitteringssituationer

Hos Helsingfors sysselsättningstjänster ger vi arbetsgivare och företag råd om deras skyldigheter i samband med uppsägningar och permitteringar av personal.

På den här sidan

Experter på omställningsskydd

Våra opartiska experter som specialiserat sig på omställningsskydd berättar om tjänsterna inom omställningsskyddet och stöder arbetsgivaren och personalen i olika skeden av omställningssituationen. Arbetsgivaren har i uppsägnings- och permitteringssituationer skyldigheter som beror på antalet arbetstagare samt antalet arbetstagare som ska sägas upp eller permitteras.

Till omställningsskyddet hör tjänster som hjälper permitterade och uppsagda arbetstagare att få sysselsättning eller utbilda sig på nytt samt stöder arbetsgivaren i omställningssituationen. Omställningsskyddet omfattar flera stödåtgärder i uppsägnings- och permitteringssituationer för både arbetsgivaren och arbetstagare.

Meddelande till Helsingfors sysselsättningstjänster

Skicka som arbetsgivare ett skriftligt förhandlingsförslag till oss senast när du inleder omställningsförhandlingarna.

Skicka det skriftliga förhandlingsförslaget till kommunen på arbetsplatsens huvudsakliga verksamhetsställe, om ändringsförhandlingarna gäller flera olika verksamhetsställen. I omställningssituationer som gäller flera verksamhetsställen räcker det att förhandlingsförslaget skickas till en (1) arbetskraftsmyndighet.

Meddela som arbetsgivare resultatet av omställningsförhandlingarna till arbetsplatsens kommun när uppsägningarna gäller minst tio arbetstagare.

Skicka de skriftliga förhandlingsförslagen och resultaten av omställningsförhandlingarna per e-post till experterna på omställningsskydd vid sysselsättningstjänsterna via adressen: muutosturva@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post).

Kontakta Sysselsättningstjänsternas experter på omställningsskydd och fråga om våra tjänster i omställningssituationer(Länk leder till extern tjänst).

Verksamhetsplan för främjande av sysselsättningen

Arbetsgivaren måste utarbeta en verksamhetsplan för främjande av sysselsättningen när omställningsförhandlingen gäller uppsägning av minst tio personer. Arbetsgivaren presenterar verksamhetsprinciper som motsvarar verksamhetsplanen för arbetstagarnas representanter när omställningsförhandlingen gäller uppsägning av färre än tio personer.

Utbildning och coachning för arbetstagare

Arbetsgivaren måste bekosta utbildning eller coachning för arbetstagare som sägs upp när företaget har minst 30 arbetstagare och anställningsförhållandet för dem som sägs upp av produktionsekonomiska orsaker har varat i minst fem år.

Företagshälsovård

Som arbetsgivare kan du vara skyldig att ordna företagshälsovårdstjänster för uppsagda arbetstagare i sex månader efter att anställningsförhållandet upphört, om du regelbundet sysselsätter minst 30 arbetstagare och anställningsförhållandet för arbetstagare som sägs upp av produktionsekonomiska orsaker har varat i minst fem år.

Avlönad sysselsättningsledighet för arbetstagare

Som arbetsgivare måste du erbjuda avlönad sysselsättningsledighet när du säger upp en arbetstagare av produktionsorsaker eller ekonomiska skäl. Längden på den avlönade sysselsättningsledigheten beror på arbetstagarens uppsägningstid.

Informationsmöten

Arbetsgivaren måste ordna informationsmöten där arbetstagarna får information om möjligheten till omställningsskydd och om tjänsterna.

Information om omställningsskydd för arbetstagare som fyllt 55 år

Enligt arbetsavtalslagen ska varje arbetsgivare informera sina arbetstagare som fyllt 55 år om rätten till mer omfattande omställningsskydd. Vissa kriterier gäller för det utvidgade omställningsskyddet om din arbetstagare som sägs upp är 55 år eller äldre och har varit anställd hos dig i minst fem år.

Återanställningsskyldighet

Arbetsgivare har återanställningsskyldighet vid omställningssituationer. På grundval av skyldigheten måste arbetsgivare erbjuda arbete på nytt till en arbetstagare som har sagts upp av produktionsekonomiska orsaker eller i samband med ett saneringsförfarande. Om arbetsgivare behöver en arbetstagare på nytt måste de i första hand erbjuda arbetet till den arbetstagare som de sagt upp. Vissa villkor gäller för återanställningsskyldigheten.

Kontakta Sysselsättningstjänsternas experter på omställningsskydd och fråga om våra tjänster i omställningssituationer(Länk leder till extern tjänst).