Työvoimaviranomaisen tehtävät siirtyvät TE-toimistoilta kunnille 1.1.2025. Jatkossa sinua palvelee Helsingin kaupungin työllisyyspalvelut. Palvelumme saattavat ruuhkautua. Lue ajankohtaiset tiedot uudistuksesta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Päivitämme Helsingin työllisyyspalveluiden verkkosivuja. Siirtymävaiheessa jotkin tiedot saattavat päivittyä verkkoon viiveellä. Ota yhteys tarvittaessa asiantuntijaan Työmarkkinatorin asiointipalvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ennen kuin teet toimenpiteitä. Ruotsin- ja englanninkieliset sivut julkaistaan myöhemmin.

Työnantajan velvollisuudet irtisanomis- ja lomautustilanteissa

Neuvomme Helsingin työllisyyspalveluissa työnantajia ja yrityksiä heidän velvollisuuksistaan, jotka liittyvät henkilöstön irtisanomis- ja lomautustilanteisiin.

Tällä sivulla

Muutosturva-asiantuntijat

Muutosturvaan erikoistuneet puolueettomat asiantuntijamme kertovat muutosturvan palveluista ja tukevat työnantajaa ja henkilöstöä muutostilanteen eri vaiheissa. Työnantajalla on irtisanomis- ja lomautustilanteissa velvollisuuksia, jotka riippuvat työntekijöiden lukumäärästä sekä irtisanottavien tai lomautettavien työntekijöiden määrästä.

Muutosturvaan kuuluvat palvelut, jotka auttavat lomautettuja ja irtisanottavia työntekijöitä uudelleen työllistymisessä tai kouluttautumisessa sekä tukevat työnantajaa muutostilanteessa. Muutosturva sisältää useita tukitoimia irtisanomis- ja lomautustilanteissa työnantajalle sekä työntekijälle.

Ilmoitus Helsingin työllisyyspalveluille

Toimita työnantajana kirjallinen neuvotteluesitys meille viimeistään, kun aloitat muutosneuvottelut.

Toimita kirjallinen neuvotteluesitys työpaikan päätoimipaikan kuntaan, mikäli muutosneuvottelut koskevat useampaa eri toimipistettä. Useaa toimipaikkaa koskevissa muutostilanteissa riittää, että neuvotteluesitys toimitetaan yhdelle työvoimaviranomaiselle.

Ilmoita työnantajan muutosneuvotteluiden tulos työpaikan kuntaan, kun irtisanomiset koskevat vähintään kymmentä työntekijää.

Huom. nämä yhteystiedot ovat toiminnassa tammikuusta 2025 alkaen.

Toimita kirjalliset neuvotteluesitykset ja muutosneuvotteluiden lopputulokset sähköpostitse työllisyyspalveluiden muutosturva-asiantuntijoille osoitteeseen: muutosturva@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman).

Ota yhteyttä Työllisyyspalveluiden muutosturva-asiantuntijoihin ja kysy palveluistamme työnantajille muutostilanteista.

Työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma

Työnantajan täytyy laatia työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma, kun muutosneuvottelu koskee vähintään 10 henkilön irtisanomista. Työnantaja esittää työntekijöiden edustajille toimintasuunnitelmaa vastaavia toimintaperiaatteita, kun muutosneuvottelu koskee alle 10 henkilön irtisanomista.

Koulutus ja valmennus työntekijöille

Työnantajan täytyy kustantaa koulutusta tai valmennusta irtisanottaville työntekijöille, kun yrityksessä on vähintään 30 työntekijää, ja tuotannollistaloudellisista syistä irtisanottavan työsuhde on kestänyt vähintään viisi vuotta.

Työterveyshuolto

Työnantajana sinulla voi olla velvollisuus järjestää irtisanotuille työntekijöille työterveyshuollon palveluita kuuden kuukauden ajan työsuhteen päättymisestä, jos työllistät säännöllisesti vähintään 30 työntekijää ja tuotannollistaloudellisista syistä irtisanottavan työntekijän työsuhde on kestänyt vähintään viisi vuotta.

Palkallinen työllistymisvapaa työntekijälle

Työnantajana sinun täytyy tarjota palkallinen työllistymisvapaata, kun irtisanot työntekijän tuotannollisista tai taloudellisista syistä. Palkallisen työllistymisvapaan kesto riippuu työntekijän irtisanomisajan kestosta.

Tiedotustilaisuudet

Työnantajan täytyy järjestää tiedotustilaisuuksia, joissa työntekijä saa tiedon muutosturvan mahdollisuudesta ja palveluista.

Tiedotus muutosturvasta 55 vuotta täyttäneelle työntekijälle

Työsopimuslain mukaan jokaisen työnantajan täytyy tiedottaa 55 vuotta täyttäneitä työntekijöitään oikeudesta muutosturvaan. Laajennettua muutosturvaa koskee tiettyjä kriteereitä, jos irtisanottava työntekijäsi on 55-vuotias tai vanhempi ja on ollut palveluksessasi vähintään viisi vuotta.

Takaisinottovelvollisuus

Muutostilanteeseen liittyy työnantajan takaisinottovelvollisuus. Sen perusteella työnantajan täytyy tarjota uudelleen työtä työntekijälle, joka on irtisanottu taloustuotannollisista syistä tai saneerausmenettelyn yhteydessä. Jos työnantaja tarvitsee jälleen työntekijöitä, hänen täytyy tarjota työtä ensisijaisesti irtisanomalleen työntekijälleen. Takaisinottovelvollisuuteen kuuluu tiettyjä ehtoja.

Ota yhteyttä Työllisyyspalveluiden muutosturva-asiantuntijoihin ja kysy palveluistamme työnantajille muutostilanteista