Helsingfors stad ansvarar för mathjälpen som helhet inom sitt område och överför statsunderstödet vidare till delgenomförare av mathjälpsverksamheten, det vill säga de organisationer och församlingar som delar ut mathjälp. Institutet för hälsa och välfärd är den myndighet som ansvarar för statsunderstödet, men aktörerna inom mathjälpen i Helsingfors ansöker om statsunderstöd av Helsingfors stad.
Syftet med statsunderstödet är att omfattande stödja möjligheterna till ordnande av mathjälp i hela landet och att stärka det målinriktade samarbetet mellan kommuner och mathjälpsaktörer i regionen samt deras kopplingar till välfärdsarbetet i regionen.
Statsunderstödet kan beviljas för nödvändiga kostnader för anordnande av matutdelning eller måltider på basis av donerad mat och matsvinn, såsom kostnader för lokaler, transporter och inköp av material och utrustning. Av motiverade skäl kan statsunderstödet också användas för nödvändiga och småskaliga personalkostnader för mathjälpen på basis av ett beslut av myndigheten för statsunderstöd. Det går inte att köpa mat med statsunderstödet.
Anvisning för ansökan om statsunderstöd för mathjälp
Statsunderstöd för anordnande av mathjälp söks genom att lämna in ansökan och nödvändiga bilagor till Helsingfors stads registratorskontor senast 20.1. kl. 15.00. Observera att bidraget söks på en gång för perioden 2025–2026.
Ansökningsblanketten och dess bilagor lämnas in till registratorskontoret i pappersform eller elektronisk form. En förteckning över de bilagor som krävs finns längre fram i denna anvisning. Observera att ansökningsblanketten som skickas via e-post ska vara undertecknad och skannad.
Ladda ner ansökningsblanketten (på finska(Länk leder till extern tjänst) eller svenska) och den utredningsblankett som krävs nedan (klicka på länken så laddas filen automatiskt ner till din dator). Blankett för ansökan om understöd (Länken leder till en extern tjänst), Ansökan om understöd och Bilaga: Utredning om mathjälpsverksamheten(Länk leder till extern tjänst) (Länken leder till en extern tjänst)
Obligatoriska bilagor till ansökan:
• utredning om mathjälpsverksamheten och en preliminär plan för användningen av understödet (separat blankett)
• fastställd handlingsplan för 2025
• fastställd budget för 2025
• fastställd (= undertecknad) resultat- och balansräkning för 2023
• årsredovisning för 2023
• revisionsberättelse eller verksamhetsgranskningsberättelse för 2023
• protokoll från årsmötet 2024, varav behandlingen av bokslutet för 2023 och beviljande av ansvarsfrihet (= undertecknat) framgår
• kopia av ett kontoutdrag eller annat bevis på kontoinnehav, om det är fråga om en ny sökande eller om dessa uppgifter har ändrats sedan föregående ansökan
• föreningens stadgar, om det är fråga om en ny sökande eller om dessa uppgifter har ändrats sedan föregående ansökan.
Om sökanden har ansökt om andra bidrag från staden 2024, behöver samma bilagor inte lämnas in på nytt.
Ansökan med bilagor ska lämnas in till Helsingfors stads registratorskontor senast 20.1.2025 kl. 15.00 elektroniskt, genom att fysiskt lämna in dem eller per post. Den föredragna metoden är elektronisk inlämning.
Via e-post: per e-post till helsinki.kirjaamo@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) (Länken öppnar ett standardprogram för e-post), med rubriken “statsunderstöd för mathjälp”
Besöksadress: Stadshuset, Norra Esplanaden 11–13. Må–fre kl. 9.00–15.00
Postadress: Helsingfors stads registratorskontor, Stadskansliet, PB 10, 00099 HELSINGFORS (avsändaren ska se till att ansökan lämnas in inom utsatt tid)
Ett infomöte ordnas om ansökning om statsunderstöd
Ett infomöte om statsunderstöd för mathjälp ordnas torsdag 9.1.2025 kl. 16–17.30 på evenemangstorget i Helsingfors stadshus (Norra Esplanaden 11–13). På evenemanget serveras kaffe. Evenemanget kan också följas på distans(Länk leder till extern tjänst). Anmäl dig till infomötet(Länk leder till extern tjänst). (Länken leder till en extern tjänst)
Villkor för understödet:
Mottagare av statsunderstöd för mathjälp, det vill säga delgenomförare, kan vara rättsgiltiga, registrerade allmännyttiga sammanslutningar, såsom organisationer och församlingar, som är verksamma i regionen och som är permanent delaktiga i mathjälpsverksamhet. Dessutom ska aktören anmäla sin verksamhet i tjänsten ruoka-apu.fi. Till skillnad från statsunderstödet för 2024 är församlingar nu också berättigade att ansöka.
Statsunderstödet beviljas för nödvändiga kostnader för mathjälp, det vill säga matutdelning eller måltider baserade på matsvinn:
1. hyror samt el- och bränslekostnader som anknyter till transport, lagring och distribution
2. kostnader för tillredning av mat
3. direkta inköpskostnader för material, tillbehör och andra motsvarande produkter
4. leasing- och driftskostnader för kyltransportutrustning och distributionsbilar
5. driftskostnader för regionala logistikcentra
6. andra nödvändiga kostnader för genomförande av det definierade målet än de kostnader som avses i punkterna 1–5, såsom nödvändiga personalkostnader för matdistribution
Understödet får inte utnyttjas:
· för att köpa mat
· religiös eller politisk verksamhet
· utbildnings- eller utvecklingsverksamhet.
Stödberättigad verksamhet kan även omfatta inköp. Små eller mindre inköp inom mathjälpsverksamheten som anknyter till den verksamhet som ska stödjas kan till exempel omfatta kylar, frysar och kylvitriner. I särskilda situationer kan dock större inköp också vara möjliga genom beslut av myndigheten för statsunderstöd, då de bedöms som nödvändiga övriga kostnader i enlighet med punkt 6. Större inköp förutsätter att ändamålsenligheten för inköpet godkänns av myndigheten för statsunderstöd innan inköpet görs.
I motiverade fall kan även personalkostnader kopplade till det praktiska genomförandet av mathjälp, såsom mindre lönekostnader för personer som deltar i utdelningen av mat eller förare av kyltransportfordon, godkännas som kostnader enligt beslut av myndigheten för statsunderstöd. Understödet får dock inte användas för samordning av verksamheten eller lönekostnader för förvaltningen. Personalkostnader kräver mer detaljerad rapportering än andra kostnader.
Understödet kan användas under perioden 2025−2026. Mathjälpsaktörer som får understöd ska ordna sin bokföring på ett sådant sätt att användningen av bidraget kan följas upp på ett tillförlitligt sätt (bland annat ett separat projektnummer eller kostnadsställe för de kostnader som ska stödjas). Understödsprojektet revideras i slutet av understödsperioden, inklusive en revision av understödsmottagarnas bokföring och verksamhet vad gäller understödet.
Nationellt finns totalt 5,8 miljoner euro tillgängligt under två år, varav 2,9 miljoner euro är villkorade till dess att riksdagen har godkänt statsbudgeten för 2025. Helsingfors befolkningsbaserade andel av anslaget för understödet uppgår till totalt 701 935 euro för två år. I fördelningen av understödsandelen för Helsingfors till stödberättigade mathjälpsaktörer beaktas antalet besökare i verksamheten, typen av verksamhet och eventuell kompletterande verksamhet. En del av understödet är öronmärkt för den revision av understödsprojektet som krävs av myndigheten för statsunderstöd.
Stadens allmänna anvisningar för understöd tillämpas på ansökningen om understöd, om inte annat anges i villkoren för statsunderstöd.
För ansökan om statsunderstöd för mathjälp ansvarar Ari Haapanen, arbetsledare vid Helsingfors stads enhet för delaktighet.