Arbis nya grundläggande utbildning för vuxna har fått en rivstart

I september 2024 startade en ny grundläggande utbildning för vuxna på Arbis. Utbildningen, som är rätt så unik i Svenskfinland, ger vuxna möjligheten att avlägga en grundskoleexamen på svenska. Med en avlagd examen öppnas dörrarna till vidare utbildning.
Lia Sirelius är planeringsansvarig lärare för grundläggande utbildning för vuxna.
Baserat på studerandenas kunskapsnivå har Lia Sirelius byggt upp en studieplan för gruppen. Bild: Maria Lindh

– Vår nya utbildning är rätt så unik eftersom det inte finns grundläggande utbildning för vuxna på svenska på många andra ställen i Finland, säger rektor Nina Malaska.

Faktum är att man på Arbis är osäkra på om den här möjligheten erbjuds någon annanstans i Svenskfinland just nu. Det betyder ändå inte att det inte skulle finnas ett behov för utbildningen.

När läroplikten för tre år sedan utvidgades att gälla personer på upp till 18 år väcktes ett behov att erbjuda grundläggande utbildning för vuxna – också på svenska. 

Eftersom grundskolan har en åldersgräns på 17 år faller en del studerande mellan stolarna och blir utan betyg från den grundläggande utbildningen.

– Utöver dem som kommer från grundskolan är det många andra som behöver den här utbildningen. För oss var det ändå oklart hur många det är och vilka det handlar om, säger Malaska.

Stort intresse 

Inför det första läsåret som startade den 9 september förväntade sig rektor Nina Malaska en liten grupp studerande, men redan 14 studerande deltar i utbildningen och nya studerande droppar hela tiden in. 

Studerandena i gruppen är mellan 17 och 45 år och har varierande bakgrund. Därför görs en individuell studieplan för varenda en.

– Vi beaktar också studerandenas tidigare erfarenheter. Till exempel många av de vuxna har mycket kunskap redan, säger Lia Sirelius som är planeringsansvarig lärare för utbildningen.

Baserat på studerandenas kunskapsnivå har hon byggt upp en studieplan för gruppen. Under hösten är målet att komprimerat gå igenom årskurserna 1–6.

– Men vi har redan flera på årskurs 7–9 än vi hade förväntat oss, säger Sirelius.

”Det skulle inte funka med vilken lärare som helst”

Det främsta målet med utbildningen är att ge vuxna en chans att få ett avgångsbetyg från den grundläggande utbildningen så att de kan söka till utbildningar på andra stadiet.

Både Sirelius och Malaska betonar hur värdefull utbildningen är och hur mycket den redan uppskattas.

– Det är härligt att undervisa den här gruppen. De är här för att de vill lära sig. De ber ofta om fler uppgifter och hemläxor. De är också duktiga på att stödja och hjälpa varandra, säger Sirelius.

Enligt henne är undervisningen långt ifrån en monolog där endast hon föreläser.

– Vi har jättemycket bra diskussioner.

Att undervisa en så brokig grupp är ändå en utmaning.

– Det skulle inte funka med vilken lärare som helst. Det är tur för oss att vi har Lia som har erfarenhet av att arbeta som speciallärare, säger Malaska.

Stort behov

Fastän utbildningen är ny ser Lia Sirelius och Nina Malaska redan nu att det finns ett stort behov för den. Malaska lyfter fram den nya utbildningens samhällsbärande funktion.

– Åldersstrukturen i samhället är sådan att vi behöver ta fram allas potential. Alla som kan jobba och vill bidra till samhället ska kunna göra det. Den grundläggande utbildningen för vuxna är ett steg på vägen, säger Malaska.

Sirelius har redan sett hur starkt intresset är bland studerandena.

– De har fina framtidsplaner och nu får de en möjlighet att uppnå dem. De vill ut i arbetslivet och få en yrkesutbildning, säger hon.

En del av Arbis

En utmaning är att de vuxna studerandena inte kan livnära sig på studiestödet på några hundra euro.

– En studerande har hoppat av på grund av ekonomiska orsaker, vilket är jättesynd. Många vill vidareutbilda sig främst i sådana branscher som har ett skriande behov av personal, säger Sirelius.

Den nya grundläggande utbildningen för vuxna utvecklas och utvärderas kontinuerligt. Om intresset fortsätter att öka behöver Sirelius snart en kollega att dela undervisningen med.

Målet är också att göra utbildningen till en naturlig del av Arbis.

– Under nästa år hoppas jag att vi ännu mer kan utnyttja att vi är på Arbis och ha mer samarbete med andra kurser som går här, säger Nina Malaska.

 

Text: Michaela von Kügelgen