Badvattnets kvalitet övervakas även denna sommar – badande vid tre stränder i Helsingfors rekommenderas att undvikas

Det rekommenderas att man undviker badande vid Rastböle badstrand, Stora Kallviks och Marudds badstränder. Vid kraftiga regn rekommenderas dessutom att man undviker badande vid stränderna längs Vanda å under sommaren 2023.
Glastest i samband med inspektionen av Rastböle badstrand.
Hälsoingenjör Sari Front gör ett så kallat glastest i samband med inspektionen av Rastböle badstrand. Av vattnet i glasburken framgår om det finns blågröna alger vid stranden. Bild: Teina Ryynänen

I Helsingfors finns totalt 25 allmänna badstränder och deras badvattenkvalitet övervakas regelbundet under hela badsäsongen denna sommar. Rastböle är en av tre allmänna badstränder vars vattenkvalitet har klassificerats som dålig och där badande inte rekommenderas. Förutom övervakning av badvattenkvaliteten inspekteras badstränderna och förekomsten av blågröna alger följs upp på sommaren. Helsingfors stads miljötjänster gjorde ett inspektionsbesök på Rastböle badstrand i början av juli. 

Under sommaren tas sammanlagt fyra till åtta vattenprov regelbundet från de allmänna badstränderna och vattnets hygieniska kvalitet följs upp genom att definiera förekomsten av avföringsbakterier i vattenproven. Vid stränderna följer man dessutom upp vattnets temperatur, mängden blågröna alger och andra avvikelser, såsom förekomsten av avfall på stränderna.

Beräkningsmetoden för klassificeringen som fastställts i EU-lagstiftningen baserar sig på en logaritmisk beräkningsmetod. Därför kan även ett enda dåligt resultat försvaga strandens klassificering, även om badvattnets kvalitet i regel är bra.

Förutom Rastböle badstrand rekommenderas att man undviker badande vid Stora Kallviks och Marudds badstränder. Vid kraftiga regn rekommenderas dessutom att man undviker badande vid stränderna längs Vanda å under sommaren 2023.

På varje badstrand finns det en anslagstavla där du kan hitta det senaste vattenundersökningsresultatet och eventuella varningar. Du hittar den senaste informationen på nätet på ulkoliikunta.fi.

Vid inspektionen av Rastböle strand är allt i regel bra

Det är lugnt på Rastböle badstrand på eftermiddagen i juli. Hälsoingenjör Sari Front, som arbetar vid Helsingfors stads miljötjänster, är på inspektionsbesök på Rastböle allmänna badstrand. Hon är en av de tre inspektörer som övervakar badvattnen i Helsingfors stad.

— I sommar tas fler prov på Rastböle badstrand och de prov som tagits under denna badsäsong har hittills varit bra. Trots detta måste rekommendationen att undvika badande fortsätta åtminstone fram till slutet av denna badsäsong. För ingen badstrand i Helsingfors finns ett badförbud för hela badsäsongen i sommar, och de flesta vattenproven har varit antingen tillfredsställande eller bra i sommar, säger Sari Front.

Det är svårt att hitta en tydlig orsak till enskilda dåliga badvattenresultat, eftersom det är normalt att badvattenkvaliteten varierar. Det kan därför finnas många orsaker till försämringen av badvattenkvaliteten. Under besöket på stranden inspekteras olika saker, såsom faktorer som påverkar hygien: om det finns tillräckligt med toaletter på stranden och en blöjbytesplats rekommenderas också, samt vilka duschar och sopkärl som finns i området. Dessutom kontrolleras bland annat sopkärlens tillräcklighet och säkerställs att det finns tillräckligt med skyltar om rökförbud på stranden, eftersom tobakslagen förbjuder rökning på allmänna badstränder. Man får inte heller rasta bada hundar på allmänna badstränder, så inspektören kontrollerar också skyltarna om hundförbud och deras synlighet samt läget med blågröna alger vid badstranden. Samtidigt kan hon se till att livräddarna dagligen övervakar läget med blågröna alger och att egenkontrollen på stränderna fungerar även på andra sätt.

Vid inspektion av badstränder granskas också avrinningsområden; till vissa platser i närheten av badstränder rinner bäckar och dagvattenledningar som också kan påverka badstrandens vattenkvalitet. Rastbölebäcken som rinner till närheten av Rastböle badstrand för med sig dagvatten till stranden även från långt avstånd.

— Dagvatten bör hanteras som om det är avloppsvatten och särskild uppmärksamhet bör ägnas vid ledning och hantering av det i stadsområdena, säger Sari Front och kontrollerar också läget med bäcken som rinner till närheten av badstranden.

Många saker är väl på Rastböle strand under inspektionsbesöket. Läget med blågröna alger vid stranden är bra och inga alger syns. På stranden krattar en sommararbetare från Helsingfors stads projekt Siisti kesä! (En snygg sommar!) och livräddarna jagar bort fåglarna från bryggan.

— Livräddarna, sommararbetarna och andra städare gör ett viktigt arbete på stränderna. Många tänker inte på vilka alla faktorer som kan påverka vattenkvaliteten vid stränderna. Förutom de vanligaste påverkansfaktorerna, såsom dagvatten och ytavrinning, påverkar djuravföring, den allmänna hygienen på stränderna samt båttrafik och annan trafik vattenkvaliteten. Det är viktigt att komma ihåg att rekommendationer inte görs för att reta människor utan för att skydda människor och särskilt utsatta grupper, såsom barn och äldre.

Inspektionsbesök på badstränderna är endast en liten del av miljöhälsovårdens skyldigheter

Inspektionsbesök på badstränderna är bara en liten del av skyldigheterna för tillsynsmyndigheten över miljöhälsa. När strandens badvatten klassificeras som dåligt ska kommunens hälsoskyddsmyndighet tillsammans med badstrandens ägare utreda orsakerna till badvattnets dåliga kvalitet och inleda relaterade hanteringsåtgärder, senast i början av följande badsäsong efter klassificeringen.

Helsingfors stads hälsovårdsmyndighet vidtar åtgärder för att förbättra badvattnets kvalitet i samarbete med olika expertorganisationer, såsom miljöskyddsmyndigheten, Helsingforsregionens miljötjänster, Institutet för hälsa och välfärd, strändernas upprätthållare och experter från tjänsten Markanvändning och stadsstruktur. Som bäst inleds bland annat ett projekt för att utarbeta en övergripande hanteringsplan för vattnet i staden (kommunalt avloppsvatten och dagvatten). Även nya metoder har tagits i bruk för att utreda problem och risker på badstränderna och i granskningen av avrinningsområden följs det noga upp bäckvattnets kvalitet och det används kontinuerliga mätningstekniker.

— Vårt syfte är inte att förbjuda badande. Om man vill bada i sommar är de allmänna badstränderna perfekta för att njuta av en sommardag. Badstränderna är säkra och övervakade och deras vattenkvalitet övervakas under hela sommaren och många av stränderna klassificeras fortfarande som bra eller utmärkta, uppmanar Sari.

Information om badvattnets kvalitet finns på badstrandens anslagstavlor och på webbplatsen ulkoliikunta.fi. Bild: Teina Ryynänen
Information om badvattnets kvalitet finns på badstrandens anslagstavlor och på webbplatsen ulkoliikunta.fi. Bild: Teina Ryynänen