Being Black – glimtar ur livet som afrofinländare lyfter fram det mångstämmiga Helsingfors

Stadsmuseets nya utställning Being Black – glimtar ur livet som afrofinländare berättar om afrofinländare som en del av Helsingfors och helsingforsiskheten. Utställningen har gjorts tillsammans med afrofinländska unga vuxna. I huvudrollen står ungdomarna själva och deras erfarenheter samt äldre människors minnen från sin ungdom från olika årtionden. Utställningen är historisk, eftersom det inte tidigare har berättats om afrofinländskhet i Helsingfors i denna omfattning.
Vy från utställningen Being Black.
Vy från utställningen Being Black. Bild: Maija Astikainen/Helsingfors stadsmuseum

I utställningen Being Black – glimtar ur livet som afrofinländare ser man på Helsingfors med afrofinländska och svarta ungdomars ögon. Minoritetskulturer sammanflätas med majoritetskulturen många sätt. Medvetenheten om den egna historien och den egna familjens och släktens traditioner är en resurs som bär från generation till generation. Utställningen erbjuder utrymme för reflektioner kring mångfald, minoriteter, afrofinskhet, identiteter, traditioner och dokumentering av information. Stadsmuseet vill också uppmuntra alla helsingforsbor att se den mångfald som hör till helsingforsiskheten.

Centrala teman är familje- och vänskapsrelationer, skönhetsideal, identitet, aktivism samt de utmaningar som studierna, arbetslivet och majoritetskulturen ställer, till exempel känslan av utanförskap och rasism. Utställningen presenterar också olika plock ur livet som afrofinländare ur ett brett perspektiv samt framstående afrofinländares berättelser. På stadsmuseet byggs en frisersalong, där besökaren kan utforska mångfalden av afrohår och -frisyrer. I utställningen visas också ett brett urval av fotografier som skildrar afrofinländarnas vardag från tidigare årtionden till idag.

Utställningen är historisk, eftersom det aldrig tidigare har berättats om afrofinländskhet i Helsingfors i denna utsträckning. Utställningen har gjorts tillsammans med unga afrofinländska vuxna och den uppmuntrar afrofinländare att identifiera och värna om sitt kulturarv. Jag önskar att utställningen stärker de unga afrofinländarnas identitet och samhörighetskänsla.

utställningens kurator Wisam Elfadl

Med afrofinländskhet avses i utställningen finländare med rötter i Afrika söder om Sahara som mer omfattande hör till den afrikanska diasporan. Alla som definierats på detta sätt upplever sig dock inte vara afrofinländare och svarta och afrikaner som bor i Finland har varken en gemensam identitet, historia eller kultur. Vad dokumenterar vi då om den afrofinländska befolkningen för kommande generationer? Denna fråga dryftas på stadsmuseet från och med den 22 april.

Helsingfors stadsmuseums och samarbetspartners evenemang i anslutning till utställningen: helsinginkaupunginmuseo.fi/sv/evenemang/(Länk leder till extern tjänst)

Being Black – glimtar ur livet som afrofinländare
22.4–24.9.2023
Helsingfors stadsmuseum, 4:e våningen (Alexandersgatan 16)
Öppet: må-fre 11–19, lö-sö 11–17
Alltid fritt inträde
helsinginkaupunginmuseo.fi/sv/(Länk leder till extern tjänst)