Borgmästare Filatov från Dnipro och borgmästare Vartiainen undertecknade ett avtal om samarbete mellan städerna i Helsingfors

Borys Filatov, borgmästare i den ukrainska staden Dnipro, besöker Helsingfors tillsammans med en delegation den här veckan. Borgmästare Juhana Vartiainen och Filatov undertecknade ett avtal om samarbete mellan städerna tisdagen den 12 december.
Borys Filatov och Juhana Vartiainen.
Dnipro borgmästare Borys Filatov och borgmästare Juhana Vartiainen undertecknade samarbetsavtalet mellan städerna i Helsingfors. Bild: Sakari Röyskö

Helsingfors stad har understött ukrainska städer på olika sätt sedan kriget bröt ut. Med det samarbete som nu inleds vill man på ett konkret sätt stödja en ny ukrainsk partnerstad, Dnipro, både under och efter kriget. Helsingfors stad samarbetade med Ukrainas ambassadör Olga Dibrova för att hitta en lämplig partnerstad.  

— Ukrainas och Finlands städer är mäktiga aktörer i vår gemensamma kamp för en fredlig och civiliserad framtid. Under Rysslands olagliga och grymma attack mot Ukraina har Helsingfors stad sedan första stund stått vid Ukrainas sida och hjälpt landet på många sätt. Partnerskapet mellan Dnipro och Helsingfors öppnar upp många samarbetsmöjligheter för att återuppbygga Ukraina, säger ambassadör Dibrova.

Samarbetet mellan städerna drar nu igång, och den här veckan får Helsingfors besök av Dnipros borgmästare Borys Filatov och en delegation.

— Vi är oändligt tacksamma över er uppriktiga vilja att hjälpa och stödja vårt folk i detta förfärliga och grymma krig. Dnipro är en stad som bemöter vänskap med vänskap. Vi tror att samarbetet mellan Helsingfors och Dnipro kommer att bära frukt, och vi hoppas att detta samarbete ska växa till en stabil vänskap, till nytta för båda parterna, säger Dnipros borgmästare Filatov.

I dag den 12 december undertecknade borgmästare Filatov och Borgmästare Vartiainen ett avtal om samarbete mellan städerna på Helsingfors stadshus.  

— Ukraina och ukrainarna behöver all tänkbar hjälp. Samarbetet med staden Dnipro är ett viktigt steg i att bygga och fördjupa våra relationer. Detta är samtidigt ett starkt budskap från oss om vårt engagemang för ett mångsidigt samarbete med alla ukrainare, säger borgmästare Vartiainen.  

Till de särskilda temana i samarbetet hör utbildning, läger för barn och unga, stadsplanering, säkerhet och beredskap samt god förvaltning. Genom programmet under borgmästare Filatovs besök får han och delegationen bekanta sig med dessa teman inom Helsingfors stadsorganisation. Vid sidan av flera möten med sakkunniga besöker delegationen bland annat Kvarnbäckens campus och ett underjordiskt skyddsrum. Som en del av besöksprogrammet ordnar Finlands näringsliv EK ett Ukraina-återuppbyggnadsforum, där Dnipro stad får presentera sina egna återuppbyggnads- och stadsutvecklingsprojekt för finländska företag och andra intressenter. 

Dnipro är en av Ukrainas största städer

Dnipro är Ukrainas fjärde största stad med omkring en miljon invånare, och ligger vid stranden av floden Dnepr. I Dniproregionen finns stark teknologisk kompetens och flera högskolor. Staden var tidigare ett centrum för raket- och missilteknologin och -industrin, och var därför en så kallad stängd stad under Sovjettiden.  

Dnipro är också ett betydande centrum för interna flyktingar i Ukraina, men har också själv lidit av ryska bombningar. Stadens flygplats har exempelvis förstörts, och även civila mål har utsatts för attacker som har dödat invånare.