Borgmästare Vartiainen utsågs till medlem i direktionen för nätverket Eurocities i Bryssel

Valet av Helsingfors och borgmästare Juhana Vartiainen till medlemskap i direktionen för nätverket Eurocities offentliggjordes på organisationens årsmöte i dag den 14 juni. Nätverket leds av 12 utvalda städer och deras borgmästare. Helsingfors mandatperiod i direktionen fortsätter tre år fram till sommaren 2026.
Helsingin kaupungintalon edustalla EU-lippuja liehumassa.
Eurocities bidrar till den ekonomiska, samhälleliga och sociala utvecklingen i sina medlemsstäder genom samarbete och kunskapsspridning samt genom att påverka stadspolitiken på EU-nivå. Bild: Kimmo Brandt

"Nätverket Eurocities betydelse har blivit ännu större efter att städerna sammanslagit sina resurser för att återhämta sig från coronakrisen, stödja Ukraina och utveckla de europeiska städerna vidare. Som medlem av direktionen för Eurocities kan Helsingfors påverka stadsnätverkets framtid och prioriteringar samt säkerställa att nätverket tar upp ärenden som gäller Helsingfors och de övriga nordliga städerna. Medlemskapet i direktionen ger också Helsingfors nya möjligheter till att genomföra effektivare EU-intressebevakning-påverkan samt att förutse de ärenden som EU lyfter upp", säger borgmästare Vartiainen.
 
Vartiainen hade flera möten och sammanträden i Bryssel som ordnades i samband med konferensen Brussels Urban Summit. Fler än 300 städer och tusen politiker, sakkunniga och influerare från hela världen deltog i konferensen om hållbar stadsutveckling. Förutom Eurocities årsmöte ordnades två andra internationella konferenser: "14th Metropolis World Congress" och "Sixth OECD Champion Mayors Summit for Inclusive Growth Initiative".
 
I samband med Eurocities årsmöte samlades även arbetsgruppen "Taskforce on Ukraine" som stöder Ukraina och landets städer och där borgmästare Vartiainen är medlem. Utöver arbetsgruppen och Eurocities direktionsmöten deltog Vartiainen i ett lunchmöte för de europeiska borgmästarna som anordnades av Bryssels borgmästare och träffade kabinettschef för Europeiska kommissionens miljökommissionär. Dessutom hade höll Vartiainen tal på "6th Meeting of the OECD Champion Mayors for Inclusive Growth" om hur man handskas med levnadskostnads- och bostadskriser i städerna. Utöver det officiella programmet hade Vartiainen flera privata diskussioner med sina europeiska borgmästarkollegor.
 
Nätverket Eurocities

Eurocities är ett erkänt influerarnätverk för europeiska städer och stadspolitik som grundades 1986. Nätverket bidrar till den ekonomiska, samhälleliga och sociala utvecklingen i sina medlemsstäder genom samarbete och kunskapsspridning samt genom att påverka stadspolitiken på EU-nivå. Nätverket har representanter från över tvåhundra städer i 38 länder – sammanlagt cirka 130 miljoner invånare i Europa. Helsingfors har varit medlem i organisationen sedan 1994.