Det förnyande kompletteringsbyggandet i Mellunpuisto bygger på en idé som aktiva i ett bostadsaktiebolag hade för flera år sedan. De ville att de hus som byggdes på 1960-talet på Pallasvägen 1 och Ounasvaaravägen 2 inte skulle renoveras, utan att nya hus skulle byggas i deras ställe. Visionen blir verklighet när sju gamla hus revs och ett kvarter i Mellunpuisto bestående av 17 moderna bostadshus byggs på de framtida tomterna.
Byggprojektet kommer att skapa nya hem åt cirka 2000 personer.
Det blivande kvarteret har ett utmärkt läge i stadsdelen Mellungsby, alldeles intill Mellungsbacka metrostation.
Projektet i Mellunpuisto inleder förnyelsen av omgivningen vid Mellungsbacka metrostation
Det framtida kvarteret i Mellunpuisto kommer att bestå av fyra småkvarter med gröna innergårdar som breder ut sig innanför dem. Småkvarteren kommer att bestå av flera hus, vars huvudsakliga fasadmaterial kommer att vara tegel. Den högsta byggnaden kommer att ha 13 våningar, de övriga mellan sex och nio. Höghusen kommer att få familjebostäder och småbostäder.
Det nya kvarteret i Mellunpuisto kommer att ha plats för upp till 2 000 invånare. Projektet i Mellunpuisto utlovar energieffektiva och tillgänglighetsanpassade bostäder i moderna lägenheter som är anpassade till olika livssituationer.
–Projektet i Mellunpuisto inleder förnyelsen av omgivningen vid Mellungsbacka metrostation. Bredvid metrostationen planeras bostäder, affärslokaler och en spårväg som i framtiden kommer att gå ända till flygplatsen. Stadens tjänster kommer också att förbättras och diversifieras i närheten av Mellunpuisto, säger Ritva Tanner, projektledare vid Helsingfors stad.
Helsingfors stad har som mål att säkerställa att byggandet av kvarteren framskrider snabbt och att Mellunpuisto skapar nya bostäder i Mellungsbacka redan under de närmaste åren.
Innovativa lösningar som minskar bostadens koldioxidavtryck
I planeringen av Mellunpuisto är målet att skapa innovativa lösningar som minskar koldioxidavtrycket från bostäderna. Området kommer att bli delvis självförsörjande på energi. Planen är att bland annat utnyttja gröna tak, jordvärme och solenergi. Förnybar fjärrvärme stöder lokal energiproduktion i mån av möjlighet. Lösningarna kommer att bidra till Helsingfors stads mål att vara koldioxidneutral senast 2030.
Mellungsby är en stor och grönskande stadsdel i östra Helsingfors. Den består av Gårdbackas och Mellungsbackas centrum, parker, grönområden, idrottsanläggningar, skolor, daghem och mångsidiga helhet av bostadsområden. Mellungsby är också ett av de fyra stadsförnyelseområdena. Syftet med stadsförnyelsen är att öka livskraften i stadsdelarna och förhindra regional segregation. Stadsförnyelsen kommer att fortsätta fram till 2035.