Daghemmet Killingen får nya lokaler i Körsbärsparken i Kasberget

Helsingfors stad skaffar nya lokaler för Daghemmet Killingen vid Körsbärsparken i Kasberget. Där byggs en ny byggnad för två daghem där den energi som produceras på plats utnyttjas så mycket som möjligt.
Trädgårdsutsikten på daghemmet, arkitektens syn på grund av den preliminära planen
Trädgårdsutsikten på daghemmet, arkitektens syn på grund av den preliminära planen Bild: Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä

Det nya daghemmet byggs på Abraham Wetters väg 15. Under byggtiden fortsätter Daghemmet Killingen sin verksamhet i sina nuvarande lokaler (Båtsviksporten 3). Den nya byggnaden ersätter troligtvis år 2025 Daghemmet Killingens befintliga lokaler, som är i behov av renovering.

Det finns ett stort behov av ett nytt daghem i Hertonäs, eftersom antalet invånare i området ökar. Nya bostäder byggs framför allt i företagsområdet. Den nya byggnaden kommer att ha rum för cirka 220 barn, varav cirka 60 platser reserveras för den svenska och cirka 160 platser för den finska småbarnspedagogiken.

Hemsö Finland Oy hyr ut den nya byggnaden till staden med en hyrestid på 25 år. Bolaget ansvarar för byggherreverksamheten, underhållet och totalrenoveringarna av daghemmet under hela hyresperioden. Värdet av Hemsös investering är cirka 11 miljoner euro.

 Arbetet på byggplatsen inleds med förberedande arbete och markarbete när det är möjligt med tanke på bygglovsbehandlingen under sommarsäsongen 2023.  Målet är att daghemmen kan inleda sin verksamhet i Körsbärsparken under våren 2025.

Energi som produceras på plats

Lokalerna planeras för att passa för verksamheten och för att vara hälsosamma, trygga och tillgängliga. Fasaden på det nya daghemmet byggs av trä, och byggnaden ska ha ett grönt tak.

Den nya byggnaden ska utnyttja så mycket som möjligt den energi som produceras på plats. Minst 90 procent av den årliga efterfrågan på värmeenergi kommer från geotermiska värmepumpar och resten från en elpanna. Minst tio procent av elenergin produceras med solenergi”, säger Janne Suhonen, energi- och hållbarhetschef på Hemsö.

 

Hyresprojektet lyckades bra i Tölö

Genom att hyra lokaler strävar staden bland annat efter att dela ansvaret för byggherreverksamheten och underhållet för att underlätta förvaltningen av det stora antalet servicebyggnader.

Stadens projektledare Ari Hulkkonen säger: ”Som byggherre och hyresvärd ville vi ha en pålitlig aktör som förbinder sig till att upprätthålla byggnaden långt in i framtiden och se till att lokalerna är hälsosamma och trygga.”

”Vi har haft bra erfarenheter om Hemsö i ombyggnadsprojektet av de tillfälliga skollokalerna på Arkadiagatan 24, där de utförde reparationerna och förändringarna skickligt, enligt tidtabell och med tålamod genom att lyssna på beställaren. Vi har just genomfört en enkät för slutanvändarna om lokalernas funktionalitet – och alla punkter i enkäten fick högsta betyg”, Hulkkonen fortsätter.

 

Det nya daghemmet byggs på Abraham Wetters väg 15 Bild: Helsingin kaupunki.
Det nya daghemmet byggs på Abraham Wetters väg 15 Bild: Helsingin kaupunki.