De förslag som går vidare till andra etappen i tävlingen för Barnmorskeinstitutet har valts ut

Juryn för Barnmorskeinstitutets kvalitets- och koncepttävling har valt tre förslag som går vidare till andra etappen. Deltagarna kan ändra sina förslag utifrån juryns respons. Dessa preciserade förslag läggs fram till påseende sommaren 2023.
Ilmakuva Kätilöopistosta
Bild: Julius Jansson

De fyra tävlingsbidragen i den första etappen av Barnmorskeinstitutets tävling var framlagda till påseende och kunde kommenteras i tjänsten Säg din åsikt i början av året. Stadsborna gav drygt 300 kommentarer om förslagen och de utnyttjades av juryn.

I den andra etappen av tävlingen får planerarna anvisningar som preciserar till exempel förhållandet mellan nybyggnationen och det intilliggande parkområdet.

Juryn har valt tre tävlingsbidrag till den andra etappen:

  • Kumpulan Haikaranpesä (Deas Asset Management, Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy, Masu Planning Oy, A-insinöörit, Sweco Finland Oy)
  • N2O (Nrep Oy, Ailecon Oy, Avarrus Arkkitehdit Oy, AOR Arkkitehdit Oy, Sitowise Oy)
  • Pihapiiri (Urbanizator Oy, L Arkkitehdit Oy, Consti Korjausrakentaminen Oy, Pohjola Rakennus Oy Suomi, Sweco Finland Oy).

I sin bedömning betonade juryn i synnerhet helhetslösningen, det vill säga hur planen anpassar sig till den byggda miljön och naturmiljön samt om förslaget är fungerande i praktiken och genomförbar. I bedömningen har man även fäst uppmärksamhet vid planernas stadsbildsmässiga kvalitet, promenadmiljöns och stadsrummets kvalitet samt lösningar som främjar genomförandet av åtgärdsprogrammet Kolneutralt Helsingfors 2030.

Tävlingsbidragen i den andra etappen läggs fram till påseende i juni

De tävlingsdeltagare som kommit vidare utarbetar ett preciserat tävlingsbidrag utifrån juryns respons. Tävlingsbidragen i den andra etappen läggs fram till påseende och kommentarer i tjänsten Säg din åsikt senast i slutet av juni 2023. Förslagen kan kommenteras fram till slutet av augusti.

Tävlingsvinnaren offentliggörs hösten 2023. Den grupp som vinner tävlingen fortsätter att planera området som partnerskapsplanläggning i samarbete med staden. Tävlingens vinnare genomför även tomterna som utformas utifrån tävlingsbidraget. Stadsfullmäktige fattar senare beslut om genomförandeavtalet och om godkännandet av den detaljplan som utarbetas för området.

Barnmorskeinstitutets kvalitets- och koncepttävling i två etapper som inleddes i maj 2022 är riktad till aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen eller sammanslutningar som dessa bildar, som har de tekniska, ekonomiska och övriga förutsättningarna att planera och genomföra ett mycket krävande och högklassigt grundrenoverings- och byggprojekt.

Enkät i tjänsten Säg din åsikt(Länk leder till extern tjänst)