Den eventuella strejken inom kommunsektorn skjuts upp – Helsingfors förbereder sig på följderna av strejk

Den eventuella strejken inom kommunsektorn skjuts upp. Arbets- och näringsministeriet beslutade 14.4 att strejken skjuts upp med två veckor. Om strejken blir av
Tyhjä koululuokka.

Den eventuella strejken inom kommunsektorn skjuts upp. Arbets- och näringsministeriet beslutade 14.4 att strejken skjuts upp med två veckor. Om strejken blir av ordnas den 3.-9.5. Strejken skulle omfatta arbetstagarorganisationerna JUKO, JHL och Jyty, som den 21 mars lade fram ett strejkvarsel, som gäller städerna i huvudstadsregionen. Varslet gäller organisationsmedlemmar och därmed också Helsingfors stad och dess verksamhet.

Om strejken genomförs påverkas stadens tjänster i stor utsträckning. De tjänster som i synnerhet skulle påverkas är tjänsterna inom fostrans- och utbildningssektorn och kultur- och fritidssektorn, men även tjänster inom social- och hälsovårdssektorn.

Ifall det blir strejk avbryts den grundläggande utbildningen helt och hållet. En stor del av daghemmen i Helsingfors skulle också vara stängda under strejken.

Jouren för primärvård och munhälsovård samt akutmottagningar har lämnats utanför strejken, så dessa tjänster skulle tillhandahålls även under den eventuella strejken.

Tjänsterna inom Helsingfors stads kultur- och fritidssektor skulle i huvudsak vara stängda. Således skulle samtliga bibliotek (förutom självbetjäningsbiblioteken i Hertonäs, Degerö och Vik), kulturcenter (Annegården, Caisa, Malms kulturhus, Månsasgården, Gamlasgården, Savoyteatern, Stoa och Nordhuset), museer (HAM Helsingfors konstmuseum, Helsingfors stadsmuseum, Villa Hagasund, Arbetarbostadsmuseet och Spåramuseet), ungdomsgårdar och idrottsanläggningar inomhus i regel vara stängda. Kultur- och fritidssektorn informerar om ett verksamhetsställe kan hållas öppet trots strejken.

Vi uppdaterar information om strejkens inverkan på Helsingfors stads tjänster på vår webbplats.