Detaljplaneändring för Södra Postparken i Böle till fullmäktige

Vid sitt sammanträde den 13 mars godkände stadsstyrelsen för sin del en detaljplaneändring för Södra Postparken i Böle. Detaljplaneändringen gör det möjligt att bygga bostäder för cirka 3 800 nya invånare och arbetsplatser för 2 000 arbetstagare i området.
Vision av framtidens Böle. illustration.
 Bild: Havainnekuva
Vision av framtidens Böle. illustration. Bild: Havainnekuva

Södra Postparken ligger i Böle, norr om Skogsbackavägen och Kustbanan, och är en del av Norra Böles bandstad, som sträcker sig ända till Krämertsskogsvägen. 

I området finns nu Postis huvudkontor och låga lagerbyggnader. I och med detaljplaneändringen kan bostäder för cirka 3 800 invånare och arbetsplatser för cirka 2 000 arbetstagare byggas i området. 

Detaljplaneområdets areal är cirka 14,4 hektar. Staden äger 48 % av området, Posti Kiinteistöt Oy 43 % och VR-Group Abp 9 %. 
Det slutliga beslutet om detaljplaneändringen fattas av stadsfullmäktige.

Lokaler vid Väverigränden i Sockenbacka hyrs ut till småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen

Stadsstyrelsen beslutade hyra ut en nybyggnad vid Väverigränden i Sockenbacka till fostrans- och utbildningssektorn för en bestämd tid på 20 år. 

I nybyggnaden kommer det att finnas lokaler för småbarnspedagogik och förskoleundervisning för 224 barn. 63 av platserna är avsedda för svenskspråkig och 161 för finskspråkig småbarnspedagogik.

De nya lokalerna behövs, eftersom småbarnspedagogikens nuvarande lokaler inte räcker till för det ökande servicebehovet i Sockenbacka och inte stöder småbarnspedagogikens funktionella mål i alla avseenden. 

Nybyggnadsprojektet ersätter det nuvarande svenskspråkiga daghemmet Sockenstugans lokaler vid Kånalavägen och det tillfälliga daghemmet Kangaspeltos lokaker vid Malmåkersvägen. 

Hoivatilat Oyj låter bygga lokalerna och blir ägare till dem. Utanför daghemsverksamhetens öppettider används lokalerna för medborgarverksamhet som samlings-, klubb- och motionslokaler.

Avsikten är att nybyggnaden färdigställs i november 2024 och daghemmen kan inleda sin verksamhet i de nya lokalerna i januari 2025.

Grundskolan Malmin peruskoulus verksamhetsställe i Kesälä och daghemmet Kotinummi byggs om
Stadsstyrelsen godkände en projektplan för teknisk ombyggnad av Grundskolan Malmin peruskoulus verksamhetsställe i Kesälä och daghemmet Kotinummi. Projektet omfattar ca 3 470 m² bruttoyta och byggkostnaderna får uppgå till högst 9 118 000 euro. 

Undersökningar av inomhusluften och konditionsundersökningar visar att skol- och daghemsbyggnaden på Slätgränden 7 i Staffansby behöver en teknisk ombyggnad. Avsikten är att byggarbetet inleds i juli 2023. Under byggarbeten fortsätter skolan och daghemmet sin verksamhet i tillfälliga paviljonger i Hemmalmsparken. 

I verksamhetsstället i Kesälä finns lokaler för årskurserna 1–4. Undervisningsgrupperna inom den grundläggande utbildningen är sammanlagt elva. I samma byggnad finns daghemmet Kotinummi med 63 barn. 

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden på finska.