Detaljplanen för Energikvarteret på Hanaholmen vidare till fullmäktige

Helsingfors stadsstyrelse beslutade vid sitt sammanträde den 14 augusti att föreslå att stadsfullmäktige godkänner detaljplanen för Energikvarteret på Hanaholmen i Sörnäs.
Hanaholmens kraftverk.
Energikvarteret ligger bredvid kraftverksområdet på Hanaholmen i Sörnäs. Bild: Paavo Jantunen

Detaljplanen gör det möjligt att använda kvarteret intill Sörnäs strandväg bredvid kraftverksområdet på Hanaholmen för energiproduktion samt överföring av el och värme i enlighet med målen i åtgärdsprogrammet Ett kolneutralt Helsingfors 2030.

Formerna av energiproduktion utvecklas stegvis och i detaljplanen förbereder man sig flexibelt för de kommande behoven. Under den första fasen gör detaljplanen det möjligt att fortsätta produktionen i områdets nuvarande funktioner, såsom topp- och reservvärmecentralen. I framtiden är det möjligt att utnyttja området för att lagra el och värme på olika sätt som stöder elektrifieringen av värmeproduktionen.

Stadsfullmäktige fattar det slutliga beslutet om detaljplanen.

Stadsstyrelsen föreslår en detaljplaneändring för Enåsen på Drumsö

En detaljplaneändring som gäller fyra tomter vid korsningen mellan Enåsvägen och Nordvästpassagen på Drumsö går vidare från stadsstyrelsen till stadsfullmäktige. Detaljplaneändringen gör det möjligt att bygga fyra nya flervåningshus. De nuvarande byggnaderna på tomterna rivs. Antalet invånare ökar med cirka 130.

Stadsstyrelsen förelägger dessutom stadsfullmäktige flera fullmäktigemotioner och en ändring av förvaltningsstadgan som förnyar behandlingen av initiativ av ungdomar.

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas i beslutsmeddelandet, som publiceras på sidan med stadsstyrelsens handlingar(Länk leder till extern tjänst) (på finska).