Detaljplanen för Sörnäs strand går vidare till behandling i stadsfullmäktige

Helsingfors stadsstyrelse godkände vid sitt sammanträde den 5 februari för sin del detaljplanen och detaljplaneändringen för Sörnäs strand. Detaljplanelösningen gör det möjligt att bygga kvarter för bostäder och verksamhetslokaler samt ett nytt gatu- och strandområde i Vilhelmsberg och på Hanaholmen.
Detaljplanelösningen för Sörnäs strand möjliggör ett nytt och trivsamt stadsrum vid stranden i Södervik. Illustration av Södervikspromenaden mot söder. Bild: Anttinen Oiva Arkkitehdit
Detaljplanelösningen för Sörnäs strand möjliggör ett nytt och trivsamt stadsrum vid stranden i Södervik. Bild: Anttinen Oiva Arkkitehdit

För närvarande är området i hög grad outnyttjat eller används av trafiken men nu planerar staden fyra bostadskvarter, två kvarter för verksamhetslokaler och ett kvarter för parkeringsanläggningar på området. Servicenivån i området och dess omgivning förbättras betydligt i och med nybyggandet. Dessutom placeras ett nytt gatuområde och ett område för fotgängare vid stranden. Som en följd av detaljplanelösningen ökar antalet invånare med cirka 1 400.

Stadsfullmäktige fattar det slutliga beslutet om detaljplanen.

Östra banan förlängs från Hertonäs industriområde österut

Stadsstyrelsen godkände för sin del också översiktsplanen för Östra banan för cykeltrafik på avsnittet mellan Gjutaregatan och Irrblossvägen och att projektet genomförs så att den totala kostnadskalkylen uppgår till 13,9 miljoner euro. Det handlar om ett cirka två kilometer långt avsnitt på Hertonäs industriområde och Österstigen. Som en del av översiktsplanen utarbetades också en plan för Filarvägen och Kasbergsvägen, som förbinder Östra banan och Vikbanan.

Målet är att förbättra cykelförbindelsen mellan Helsingforsudden och östra Helsingfors. Stadsfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet i frågan.

Reformer som gäller boende för stadens anställda

Stadsstyrelsen beslutade om reformer som gäller boendet för stadens anställda. Enligt beslutet omvandlas de nuvarande hyresavtalen för tjänstebostäder till normala hyresavtal som gäller tills vidare från och med 1.1.2025. I fortsättningen sluts avtalen som normala hyresavtal, vilket innebär att hyresgästen kan bo kvar också efter att anställningen vid Helsingfors stad tagit slut eller personen har avgått med pension.

Mellanrapport över jämställdhets- och likabehandlingsplanen för stadens tjänster

Stadsstyrelsen behandlade också mellanrapporten över jämställdhets- och likabehandlingsplanen 2022–2025 för Helsingfors stads tjänster. Planen godkändes i februari 2022 och uppfyller för sin del stadens lagstadgade skyldighet att förebygga diskriminering och främja likabehandling och jämställdhet mellan könen i stadens tjänster och verksamhet. Ett likvärdigt och internationellt Helsingfors är också en av tyngdpunkterna i stadsstrategin.

Utgående från mellanrapporten är åtgärderna på god väg överallt inom stadsorganisationen. Största delen av åtgärderna har genomförts helt eller delvis och en del av åtgärderna har i själva verket schemalagts först till åren 2024–2025. Efter planperiodens utgång lämnas en slutrapport in till stadsstyrelsen. 
Stadsstyrelsen antecknade mellanrapporten.

Stadsstyrelsens alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med stadsstyrelsens handlingar.