Diskriminering och fientliga attityder tolereras inte

Helsingfors stad fördömer kraftigt det krig som Ryssland inlett i Ukraina och stöder tillsammans med EU ukrainarna.
Kyyhkysymboli sinivihreässä Helsingin ilmeessä.

Helsingfors stad fördömer kraftigt det krig som Ryssland inlett i Ukraina och stöder tillsammans med EU ukrainarna. Krigshandlingarna har orsakat ofantligt mänskligt lidande och kränkt ett självständigt europeiskt lands integritet.

Den ryska regimens åtgärder måste dock skiljas från vanliga medborgare och de senare får inte utsättas för diskriminering, rasism eller fientlighet. I Helsingfors och i Finland är inte någon form av diskriminering tillåten – diskriminering och trakasserier är förbjudna enligt lag.

Helsingfors är en internationell stad och just nu är det är viktigt att bevara andan av samhörighet. Diskriminerande tal och attityder hör inte hemma i Helsingfors. Ryssarna och de rysktalande är inte skyldiga till detta krig. Särskilt mot barn och unga är diskriminering på många sätt skadlig och därför särskilt förkastlig, påminner borgmästare Juhana Vartiainen.

Helsingfors stad ser till att man i skolorna, i hobbyer och inom småbarnspedagogiken omedelbart ingriper effektivt mot trakasserier och i diskriminerande situationer.

Helsingfors stad visar medkänsla med Ukraina

Förutom humanitärt bistånd har Helsingfors stad visat sitt deltagande med det ukrainska folket genom att belysa stadshuset med färgerna i Ukrainas flagga. När stadshusets belysning avslutas den 7 mars fortsätter staden sympatiyttringarna bland annat med flaggning med Ukrainas flagga på vissa platser i staden. Till exempel fortgår centrumbiblioteket Ode med flaggningen som inleddes den 25 februari. I situationer där flaggningen skulle sammanfalla med andra planerade flaggningar eller någon nationell flaggningsdag, kan man flagga med Ukrainas flagga i en flaggstång och med Finlands flagga i de övriga flaggstängerna. Om det bara finns en flaggstång flaggar man på flaggdagarna med Finlands flagga.

Dessutom har Helsingfors stad i profilerna för sina huvudkanaler inom sociala medier i dag lyft fram en duvsymbol som uppmuntrar till fred.

Utöver dessa symboliska stödanvisningar fattade Helsingfors stad förra veckan beslut om att stöda Ukraina genom att donera 350 000

euro till humanitärt bistånd
. Det finns också stöd och anvisningar för asylsökande som flyr från kriget i Ukraina och anländer till Helsingfors. Dessutom har EU för första gången aktiverat direktivet om tillfälligt skydd(Länk leder till extern tjänst) för att hjälpa dem som flyr från Ukraina.