En miljöteknisk markundersökning utförs i Ekorrparken

Helsingfors stad låter utföra undersökningar av skadliga ämnen i jordmånen i Ekorrparken i Hertonäs. De första markproverna togs i januari 2023 och enligt den nuvarande informationen tas de sista proverna i slutet av april.
Ekorrparken.
De upptäckta skadliga ämnena finns i huvudsak djupt i jordmånen, och de medför ingen fara för dem som använder parken eller områdets invånare. Bild: Leena Holmila

Undersökningarna anknyter till områdets detaljplanering. Enligt preliminära planer ska staden bygga bostäder i utkanten av Ekorrparken nära Österleden. Med hjälp av undersökningarna utreder staden om marken behöver saneras före byggandet.

I markproverna från Ekorrparken har hittills upptäckts grundämnen som klassificeras som skadliga ämnen, mineraloljebaserade kolväten och ferrocyanider. De upptäckta skadliga ämnena finns i huvudsak djupt i jordmånen, och de medför ingen fara för dem som använder parken eller områdets invånare. I området utförs tilläggsundersökningar med vilka man får säkerhet om halterna av skadliga ämnen på olika djup.

De upptäckta ämnena i Ekorrparken är inte oväntade eftersom samma skadliga ämnen upptäcktes även i de tidigare markundersökningar som utfördes i parken 2008. I Ekorrparkens område fanns ännu på 1950-talet en sandgrop som i enlighet med tidens sed fylldes ut med sprängstenar och diverse överskottsmassor. De skadliga ämnena härstammar från dessa fyllnadsjordar.

En del av marken i Ekorrparken sanerades 2009. På basis av undersökningsresultaten hittills behöver marken i parken inte saneras före eventuellt bostadsbyggande.

Jordmånsundersökningen blir färdig i sommar. Om det framkommer behov för fortsatta åtgärder i undersökningsresultaten, meddelar staden om dem.

Det gamla utfyllnadsområdet under parken sträcker sig inte till lekparken Oravas gårdsområde och där har skadliga ämnen inte upptäckts.