Enligt den senaste sammanfattningen av stadsstrategin har strategin varit framgångsrik bland annat i arbetet med barnvänlighet. Strategin innehåller ett åtagande om att Helsingfors vill vara den bästa och mest jämlika platsen i världen för att lära sig. I september tilldelades Helsingfors, som den första nordiska huvudstaden, utmärkelsen ”Barnvänlig kommun” av Unicef Finland.
I oktober tog Helsingfors första platsen i Global Destination Sustainability-indexet (GDS), som mäter hållbarheten hos turistdestinationer.
Strategin innehåller också ett åtagande om ambitiöst klimatansvar och naturskydd. Helsingfors vill inrätta minst fem naturskyddsområden per år, och i år ser målet ut att uppfyllas som planerat. Områdena är Tali naturskyddsområde, Mellungsbacka strandäng, Havsrastböle skog, Svarta backens södra del och Borgarstrandsvikens södra strand.
Strategins fokusområde att öka Helsingforsbornas välbefinnande och hälsa har varit framgångsrikt när det gäller att få äldre personer att återvända till motionstjänsterna och få deras deltagande att återgå till nivåerna före coronapandemin. En utmaning är i stället att målet att avskaffa hemlösheten senast 2025 inte ser ut att uppnås.
Fokus på ökad trivsel i stadsförnyelseområdena
Strategin innehåller ett åtagande om att måna om särprägeln och tryggheten i Helsingfors stadsdelar. Med det i åtanke har staden framför allt fokuserat på att öka trivseln och känslan av trygghet i stadsförnyelseområdena. Av de infrastrukturprojekt som planerats för stadsförnyelseområden i år, till exempel byggande av gator, parker och idrottsanläggningar, har 85 procent påbörjats. Med stadsförnyelse avses en övergripande utveckling av områdena.
I år kommer det årliga målet för bostadsproduktion inte att nås på grund av konjunkturläget och liten efterfrågan på bostadsbyggande. Målet för bostadsproduktionen ingår i strategins åtagande om Helsingfors som en fungerande och vacker stad.
Ökat antal sökande till Helsingfors stad
Enligt strategins fokusområde som gäller personal vill Helsingfors vara en attraktiv arbetsgivare för sin personal. Antalet sökande till Helsingfors stad har generellt sett ökat och allt fler skulle rekommendera Helsingfors som arbetsgivare till en vän.
Å andra sidan fortsätter tillgången på personal att påverka tillhandahållandet av stadens tjänster på vissa platser. Inom fostrans- och utbildningssektorn är dock tillgången något bättre inom vissa yrkesgrupper, och det samma gäller munhälsovården inom social-, hälsovårds- och räddningssektorn.
Åtgärder för ekonomisk produktivitet har påbörjats
I strategin står det att ansvarsfull ekonomi är grunden för hållbar tillväxt. Utvecklingsområden för ökad produktivitet när det gäller stadens ekonomi har identifierats och produktivitetsåtgärder har påbörjats på bred front. Samtidigt fortsätter den allmänna ekonomiska utvecklingen, de stigande kostnaderna och osäkerheten kring statsförvaltningens åtgärder att ha stor inverkan på stadens verksamhet och ekonomi.