En upplevelserik herrgårdsutställning öppnas i Villa Hagasund

Den nya utställningen Glittrar och bockar – herrgårdsfolkets två världar förvandlar Villa Hagasund till en fiktiv herrgård där besökarna kan förflytta sig till 1800-talets liv och fenomen i Mellersta Nyland. Det är fri entré på öppningsdagen den 25 oktober kl. 11–17.
Två personer bekantar sig med porträtt i Villa Hagasunds nya herrgårdsutställning.
Glittrar och bockar – herrgårdsfolkets två världar på Villa Hagasund 25.10.2024–31.8.2025. Bild: Maija Astikainen / Helsingfors stadsmuseum

Villa Hagasund erbjuder nu en unik utställningsupplevelse för dem som älskar herrgårdsestetik och kostymdrama. I villan kan man utforska livet på en herrgård under 1860- och 1880-talet genom att ta på sig rollen som fiktiva karaktärer, som en piga, en inspektor eller en adelsman. Utöver de fiktiva karaktärerna lyfts även verkliga personhistorier fram, såsom Aurora Karamzin (1808–1902), som var villans mest kända invånare.

– Herrgårdar och fenomenen kring dem fascinerar fortfarande många. Vi vill erbjuda besökarna en djupare upplevelse och en möjlighet att leva sig in i det förflutna herrgårdslivet, både i Villa Hagasund och vid olika evenemang i Nyland, säger utställningsproducenten Susanna Eskola.

I Mellersta Nyland finns det nästan hundra herrgårdar som var hierarkiska småsamhällen, och även i Villa Hagasund har det byggts upp två världar. På nedervåningen bokför inspektorn, grytorna kokar i köket och i barnkammaren leker barnen. På övervåningen visas adelns klädprakt och en högtidlig middag dukas upp med porslin från Stansviks herrgård. Sängen i sovrummet kommer från släkten Linder på Kytäjä herrgård. Utställningen berättar även om de tragiska livsödena kring Natalia Stjernschantz (1831–58) på Domarby gård och presenterar brett herrgårdar i Helsingfors närområden.

Det spökar i Villa Hagasund

Som en del av utställningsupplevelsen kan man även känna närvaron av ett spöke i villans salar. Efter stängning hålls guidade turer bakom kulisserna där besökarna får höra spökhistorier från herrgårdar i Helsingforsområdet. Guidningarna börjar kl. 17.30 och 19.30 och varar cirka en timme. Biljetter 15 €.

Utställningen Glittrar och bockar – herrgårdsfolkets två världar och dess evenemang har skapats i samarbete med museerna i Mellersta Nyland. Utställningen är designad av utställningsarkitekt Tarja Kunttunen, grafisk designer Tuija Kuusela och illustratör Hanna Lahti, medan manus har skrivits av Anna Finnilä.

Glittrar och bockar – herrgårdsfolkets två världar 
25.10.2024–31.8.2025 
Villa Hagasund 
Mannerheimvägen 13b

Öppettider: tis kl. 11–19, ons-sön kl. 11–17, mån stängt 
Inträde 16/11 €, fri entré för under 18 år och med Museikortet 
Villa Hagasunds gratistisdag är den sista fredagen varje månad kl. 11–17