Ett centrum för båtlivsbranschen och boende planeras för Smugglarstranden

Idéer relaterade till affärsverksamhet för båtliv, friluftsliv, fritid och boende har tagits fram för den östra stranden längs Båtbyggarvägen 1–11 på Drumsö. Stadsborna kan berätta sina åsikter om idéplanen i tjänsten Säg din åsikt fram till den 24 november 2022.
Placeringen av området för utvecklingsreservation på en flygbild Bild: Helsingin kaupunki
Placeringen av området för utvecklingsreservation på en flygbild Bild: Helsingin kaupunki

Företagare inom båtlivsbranschen i kvarteret Båtbyggarvägen 1–11 ansöker om en reservation för utveckling för tomter belägna vid den östra stranden på Drumsö. Planen för utvecklingsreservation har fått namnet Smugglarstranden.

Idag inrymmer kvarteret affärs- och servicebyggnader för båtliv samt lager. De innehavare av arrenderätt som är verksamma på tomterna vid Båtbyggarvägen 1–11 är Oy Maritim Ab, Oy Otto Brandt Ab, Marinepalvelu Oy, Pencentra Oy, J. Leeve Oy och Kiinteistö Oy Martinkuja 4.

Målet för den som ansöker om reservation och staden är att möjliggöra fortsatt affärsverksamhet relaterad till båtliv, friluftsliv och fritid i strandkvarteret. Det har funnits företagsverksamhet med anknytning till båtlivet i området sedan 1960-talet. De nuvarande företagarna inom båtlivsbranschen har också ett nära samarbete med segelsällskapet Helsingfors Segelklubb som finns i grannskapet. Det planerade klustret för båtlivsindustrin stöder också segelsällskapets verksamhet.

Höga stadsbildliga kvalitetsstandarder ställs på hybridkvarteret

Målet är att bygga ett hybridkvarter med mångsidig och levande verksamhet, där det förutom boende kan finnas till exempel ett daghem, ett hotell och affärslokaler samt lokaler med anknytning till maritim fritid och hobby, såsom restauranger och kaféer. Andelen för boende i kvarteret får inte vara mer än 35 procent av byggandets totala våningsyta.

Planeringslösningen för Smugglarstranden ska ske på en gång. Byggandet kan utföras till exempel i två nivåer, som avgränsas av en däckskonstruktion. Däcket placeras i nivå med Båtbyggarvägen, och idéer har tagit fram för att under däcket ha båt-, restaurang-, butiks- och utställningslokaler, under vilka det skulle finnas parkeringsplatser. Arbets-, service-, försäljnings- och möteslokaler som ingår i båtklustret samt övriga verksamhetsställen och boende planeras ovanför däckskonstruktionen.

På grund av det värdefulla och synliga läget vid havet som området för utvecklingsreservationen har, har särskilt höga stadsbildliga kvalitetskrav ställts på planen. Det nya kvarteret ska på ett naturligt sätt med stadsbilden, arkitekturen, byggnadshöjden och skalan ansluta sig till de omgivande bostadskvarteren, strandstråket, havet och gaturummet vid Båtbyggarvägen och övriga gator runt kvarteret.

Strandpromenaden blir ett offentligt utrymme som är öppet för alla

Smugglarstranden utvecklas enligt villkoren för hållbara färdmedel, speciellt gång och cykling. Området ligger också inom metrostationens inflytelsesfär. Den allmänna gång- och cykelvägen som går runt stränderna på Drumsö planeras som en strandpromenad mellan stranden och kvarteret så att den ansluter till de redan befintliga delarna av strandstråket.

Parkeringsplatser för invånarna samt kund- och personalplatser ordnas som en del av den planerade parkeringsanläggningen under kvarteret. Markparkeringen i området tas bort. Målet är också att minska den tunga trafiken i området när konceptet för de nuvarande aktörerna ändras.

Man kan lägga fram åsikter om idéen i tjänsten Säg din åsikt fram till den 24 november

Man kan se idéplanen i tjänsten Säg din åsikt(Länk leder till extern tjänst) under perioden 3–24.11.2022. Stadsborna, de olika aktörerna i området och användarna ombes åsikter om vad som är bra i idéen och vad som borde utvecklas vidare.

Respondenterna ombeds också fundera över hurdana tjänster eller verksamheter som behövs i området. Synpunkter på trafik, rutter och smidigheten i mobilitet önskas också.

I och med responsen från respondenterna i Säg din åsikt inleds behandlingen av reservationen i Stadsmiljönämnden i slutet av 2022. Stadsstyrelsen beslutar om reservationen.

I och med utvecklingsreservationen kommer områdets företagare och det fastighetsbolag som grundas för att representera dem att lägga fram närmare utredningar och planer i nästa skede. Den beräknade tidpunkten är våren 2023. Då kan man säga sina åsikter om alternativa planer.

Utvecklingsreservationen är i kraft i två år och under den tiden inleds detaljplanläggningen av området. Planeringen och utvecklingsarbetet görs som en partnerskapsplanläggning med staden.