Företagskuvösen stöder uppstartsföretag som utvecklar hållbara stadslösningar

Företagskuvösen Urban Tech Helsinki stöder rena och hållbara stadslösningar. Kuvösen har som mål att hjälpa innovativa och tillväxtorienterade företag som löser utmaningar i städer. Elva nya uppstartsföretag har nu valts till kuvösen.
Evenemang är en viktig del av Urban Tech Helsinkis verksamhetsidé, eftersom de möjliggör kamratinlärning och stöder delning av kompetens.  Bild: Ellen Harjanne
Evenemang är en viktig del av Urban Tech Helsinkis verksamhetsidé, eftersom de möjliggör kamratinlärning och stöder delning av kompetens. Bild: Ellen Harjanne

Verksamheten av Urban Tech Helsinki fokuserar särskilt på ren energi, rörlighet, hållbart byggande och cirkulär ekonomi samt avfallshantering och urban matproduktion. Helsingfors stad vill med hjälp av Urban Tech Helsinki locka experter och företag till huvudstadsregionen och stödja och sätta fart på uppkomsten av nya, och då främst forskningsbaserade företag och främja tillväxten redan i inledningsskedet.

De nya uppstartsföretagen i kuvösen fick presentera sig och höra om varandras affärsidéer vid öppningsceremonin i Maria 01:s lokaler i april 2023. Evenemang är en viktig del av Urban Tech Helsinkis verksamhetsidé, eftersom de möjliggör kamratinlärning och stöder delning av kompetens.

Urban Tech Helsinki består av coachningsmöten och verkstäder som skräddarsys för företagen

Urban Tech Helsinki inleds med en intensivperiod på åtta veckor som består av verkstäder och gruppcoachningar. Där behandlas de viktigaste bitarna i uppstartsföretag, som modellering av affärsverksamhet, inverkan av hållbar utveckling, teambildning, kommunikation och förstås finansiering. En annan väsentlig del är kontinuerliga individuella coachingsmöten som äger rum genom hela kuvösprogrammet och som hålls med rådgivarna från Aalto-universitetets team som bedriver programmets praktiska verksamhet.

Urban Tech Helsinkis kuvösperiod pågår i 1–3 år beroende på företagets behov, och med avsikten att nystartade företag får tillräckligt stöd för att utveckla sin verksamhet och testa sina lösningar tillsammans med Helsingfors stads pilotplattform Testbed och partnernätverk.

- Urban Tech gör Helsingfors till en unik aktör på uppstartsfältet. I många länder förekommer det inte alls att uppstartsföretags samarbetar med offentliga aktörer, såsom städer. Dessutom får uppstartsföretagen utmärkta möjligheter eftersom tre högskolorna erbjuder dem tjänster inom forskning och samarbete med sina studerande. Vårt mål är att vi ska få ännu fler idéer och företag från campusen som kan lösa urbana hållbarhetsutmaningar, sammanfattar kuvösens projektchef Kaisa Ahonen från Aalto Startup Center.

Lär känna de nya företagen i Urban Tech Helsinki

Följande företag startade i kuvösen i april 2023: Abau Design, Betula, Binkiapp, Commu, Clidapt, Exaum, HemmaKoti, Make a BIM, REMOTED, Spolia Design och Windaiar.

Mer information om de företag som valdes ut till kuvösen Urban Tech Helsinki och deras affärsidéer på denna länk(Länk leder till extern tjänst)

Helsingfors vill vara den ledande plattformen för innovativ affärsverksamhet i Europa

Helsingfors har som mål att vara den ledande plattformen för försök och innovativ affärsverksamhet i Europa senast 2025. Staden vill dessutom utveckla företagens verksamhetsmiljöer, främja Helsingforsbornas sysselsättning samt möjliggöra en hållbar och kunskapsbaserad ekonomisk tillväxt. Urban Tech Helsinkis verksamhet främjar å sin sida alla dessa mål.

I Urban Tech Helsinki ingår Aalto-universitetet, Helsingfors universitet och yrkeshögskolan Metropolia som är partner med Helsingfors stad och samarbetar med densamma.