Tillståndsprocesserna och byggnadstillsynens verksamhet görs smidigare.
Enligt förslaget kommer man i byggnadsordningen mer än i nuläget att frigöra fastighetsinnehavarna från plikten att ansöka om åtgärdstillstånd bland annat för att ordna evenemang, bygga gårdsbyggnader och utföra fasadändringar.
I och med ändringarna beaktas också naturvärdena mer än i nuläget inom byggandet: träden och växtligheten besparas, man bygger gröna tak och ökar dagvattenhanteringen. Träbyggande främjas och olägenheter orsakade av elektriska reklamanordningar minskas. Återanvändningen och återvinningen av användbara byggnadsdelar från byggnader som rivs ökar.
Du kan lämna åsikter om förslaget till byggnadsordning
Alla kommunens medlemmar och parter har rätt att före utgången av den tid under vilken förslagen hålls framlagda (skriftlig påminnelse) lämna en åsikt om förslaget till byggnadsordning.
Förslaget till byggnadsordning jämte motiveringar samt anvisningar om att lämna åsikter finns på denna webbplats (länk öppnas i en ny sida). De finns framlagda till påseende till den 28 oktober klockan 16. Man har bett om ett utlåtande om förslaget till byggnadsordning av grannkommunerna, NTM-centralen i Nyland och av Nylands förbund. De centrala parterna såsom Kiinteistöliitto och Helsingfors naturskyddsförening har man informerat om möjligheten till anmärkning.
Byggnadsordningen har utarbetats i ett omfattande samarbete under ledning av Helsingfors byggnadstillsynstjänster. Målen för förslaget är i enlighet med Helsingfors stadsstrategi 2021–2025.
Den nya byggnadsordningen skulle träda i kraft tidigast sommaren 2023
Efter genomgången av anmärkningarna och utlåtandena tas det justerade förslaget till byggnadsordning till det politiska beslutsfattandet först till stadsmiljönämndens miljö- och tillståndssektion. Stadsfullmäktige beslutar om godkännandet av den och beslutet kungörs offentligt.
Avsikten med byggnadsordningen är att främja planmässigt och för området passande byggande, beakta kultur- och naturvärden samt en bra livsmiljö. I den ges bland annat olika befrielser eller förpliktande bestämmelser om byggande. Helsingfors senaste byggnadsordning är från 2010.
Om det i byggnadsordningen finns andra bestämmelser än i detaljplanen följer man bestämmelserna i detaljplanen.
Förslag till ändring av Helsingfors byggnadsordning (på finska).
Motivering (på finska).
Plan för deltagande och bedömning (på finska).
Den gällande Helsingfors stads byggnadsordning (2010, på finska) .
Bilden: Pirjo Pekkarinen-Kanerva