Friidrottslandskampen mellan Finland och Sverige återvänder till Olympiastadion

Friidrottens supersommar kulminerar i Helsingfors den 3-4 september när den traditionella landskampen mellan Finland och Sverige återvänder till Olympiastadion.

Friidrottens supersommar som omfattade hela två stortävlingar kulminerar i Helsingfors den 3–4 september när den traditionella friidrottslandskampen mellan Finland och Sverige återvänder hem till Helsingfors Olympiastadion. Senast ordnades landskampen i Helsingfors 2014. Sedan dess har tävlingen utkämpats på Ratina stadion i Tammerfors de gånger som Finland har stått värd för den, eftersom Olympiastadion har renoverats.

Landskampen mellan Finland och Sverige är utan tvekan världens bästa och mest traditionsrika friidrottslandskamp som med åren fått en viktig plats i det finska idrottsfolkets hjärtan. Om några år firar Sverigekampen redan sitt 100-årsjubileum, eftersom den ordnades för första gången 1925 på Djurgårdens plan i Helsingfors. Då var det dock enbart män som tävlade. Kvinnor deltog i landskampen för första gången 1964.

Den finska friidrottssommaren kulminerar i Sverigekampen, och under veckoslutet finns möjlighet att ännu en gång se framgångsrika finländska friidrottsstjärnor, till exempel Wilma Murto, Topi Raitanen, Kristiina Mäkelä och Lassi Etelätalo. I Sveriges färger tävlar i sin tur bland annat sommarens framgångsrika idrottare under ledning av Daniel Ståhl.

Delta själv i tiokilometersloppet i Sverigekampen

I år sprids stämningarna under Sverigekampen även utanför Stadika till hela staden. Landskampspoängen i 10 000-metersloppet som ingår i matchens grenprogram kommer nämligen att delas ut i anslutning till loppet Ruotsi-ottelu 10. Starten får på landskampens första dag den 3 september klockan 10 på Hammarskjöldsvägen i närheten av Olympiastadion och målgången är på Olympiastadion. Du kan heja på löparna även längs sträckan som går runt om i staden.

Loppet Ruotsi-ottelu 10 är öppet för alla. Med andra ord kan vem som helst utmana Finlands och Sveriges bästa manliga och kvinnliga löpare i en tävling där man också tävlar om landskampspoäng. Från båda ländernas landslag deltar tre manliga och tre kvinnliga löpare i loppet Ruotsi-ottelu 10.

Friidrottsstämning också på tävlingstorget på Olympiastadionsplatsen

Också Olympiastadions tävlingstorg erbjuder möjligheter att njuta av friidrottsstämningen. Tävlingstorget finns på Olympiastadionsplatsen och har öppet den 3 september kl. 13–18 och 4 september kl. 9–15. Fritt inträde till området. På tävlingstorget ordnas bland annat Finlands största klubbtävling, där alla barn är välkomna att tävla mot sig själva och testa sina färdigheter i friidrott. Tävlingstorget är också fullt med aktivitetsstationer som Sverigekampens partner har ordnat: här kan du träffa Finlands och Sveriges största friidrottsstjärnor, bekanta dig med karavanarvärlden eller testa till exempel tresteg. Välkommen att njuta av Sverigekampens stämning!

Mer information:

Loppet Ruotsi-ottelu 10(Länk leder till extern tjänst) (på finska)
Loppets rutt(Länk leder till extern tjänst).
Biljetter till Sverigekampen på webbplatsen Lippu.fi.(Länk leder till extern tjänst)

Nyheten
publicerades 23.8 och uppdaterades 30.8.