Gatumålningen framhäver Skillnadsgatans historia, tjänster och arkitektur

Den tillfälliga breddningen av trottoaren vid Skillnadsgatan får en gatumålning. Målningen görs i slutet av maj med beaktande av väderförhållanden. Gatumålningen har fått inspiration av gatans historia, tjänster och arkitektur.
Illustration av gatumålningen.
Illustration av gatumålningen.

Trottoaren breddades på östra sidan av Skillnadsgatan på sommaren 2023, och trottoaren fick växtlighet, möbler och terrasser. Det breddade området blir kvar till slutet av 2024. Så att området skulle vara trivsammare och man bättre skulle uppfatta det som en del av trottoaren, målas gatukonst på det tillfälliga området på trottoaren. Målningen förbinder bättre den nya trottoaren och den gamla trottoaren. Gatumålningen har planerats av planerare för offentlig konst Maikki Rantala från konstkollektivet SAV. Hon även målar verket.

Målningen planerades tillsammans med områdets aktörer i bakgrundsdiskussioner och i en verkstad. Aktörerna önskade att gatukonsten centraliseras till korsningarna och knutpunkterna vid Skillnadsgatan. Av de föreslagna temana tyckte man om grönska och därtill önskade man att områdets tjänster, arkitektur och gatuliv syns i målningens detaljer.

Målet med målningen är att framhäva miljön vid Skillnadsgatan på ett kreativt sätt, att fästa fotgängarnas uppmärksamhet vid omgivningen och göra området livligare. Målet är också att prova hur den tillfälliga gatukonsten kan inverka på fotgängarnas upplevelser i området.

Verket består av tre nivåer: gröna underlagsmönster, färgrika effekter och vita detaljer. Målningens underlagsmönster slingrar på gatan och förbinder den gamla trottoaren och den tillfälliga gatusträckan för fotgängare. Mönstren består av ornamenten på byggnadernas fasader, såsom växter och varelser. Mönstret består av schablonstycken som man kan vända, arrangera och reproducera på ett lämpligt sätt på gatan. De färgrika effekterna ligger på viktiga ställen, såsom i korsningar och vid gatuändar. På dessa ställen används färgerna på fasaderna. Med de vita detaljerna framhävs ställvis kvarterens historia och berättelser, tjänster och gatuliv samt arkitektur.

Måleriet börjar 17.5. Målningen görs genom att stänga en liten sträcka av gatan åt gången så att man inte i en omfattande grad stör trafiken. Arbetsområdet avgränsas med stolpar och band en schablon (stycke på c. 2 m x 5 m) åt gången. I målningen används kalkfärg som kan tvättas bort. Konstnären väljer målarfärgen tillsammans med Finska Naturliga Färger Ab och testar det lämpliga alternativet. Målningen avlägsnas i samband med att det breddade området rivs i slutet av 2024.

Exempel på målningarna.
Exempel på målningarna.