Hanaholmens kraftverk utreds – delta i visionsarbetet

Helsingfors stad har som mål att bevara Hanaholmens kraftverk. Utredningsarbetet fortgår för att lösa kraftverkets framtid. Som en del i utredningsarbetet inleder staden nu ett visionsarbete med hjälp av vilket kraftverksområdets betydelse och framtida möjligheter kartläggs. Visionsarbetet skapar riktlinjer för utvecklandet av kraftverket och utgör även grunden för den kommande tävlingen.
Turbinhallen vid Hanaholmens kraftverk. Bild: Tuomas Uusheimo
Turbinhallen vid Hanaholmens kraftverk. Bild: Tuomas Uusheimo

Hanaholmens kraftverk är ett landmärke som är känt bland stadsborna i den östra stadskärnan. Energiproduktionen vid kraftverket upphörde i april 2023. Inom kraftverksområdet pågår som bäst rivningsarbeten som hänför sig till Helens utträde och som pågår fram till sommaren 2025.

Helsingfors bjuder in stadsborna och stadens intressentgrupper att diskutera kraftverkets framtid

Helsingfors stad inleder nu ett visionsarbete med syftet att utreda vad stadsborna och stadens intressentgrupper tänker om kraftverket. Syftet med visionsarbetet är även att komma med idéer om vad kraftverket kan erbjuda invånarna i området och i vidare bemärkelse alla stadsbor. Kraftverket är kulturhistoriskt och arkitektoniskt betydande och ett ikoniskt landmärke med potential till och med som ett internationellt intressant attraktionsobjekt.

– Vi bjuder in alla stadsborna, regionens nuvarande aktörer och stadens partner att delta i en öppen diskussion om kraftverkets framtid. Vi vill förstå områdets särdrag och styrkor och diskutera vilken roll kraftverket kan ha som centrum för ett utvecklingsområde. För att det ska kunna skapas ett hållbart koncept för kraftverket i framtiden är det viktigt att även förstå de förändringsutsikter och framtida utmaningar som påverkar området, säger Päivi Hietanen, projektledare vid Helsingfors stadsmiljösektor, som ansvarar för kraftverksprojektet.

Kraftverket skulle kunna vara lämpligt för många olika syften

På basis av de tekniska utredningarna är det möjligt att bevara Hanaholmens kraftverksbyggnad och omvandla den till ett nytt syfte. Jordmånen i området är utmanande, men kan restaureras. Skicket på byggnadens grund och övriga konstruktioner utreds ytterligare i syfte att öka kunskap.

Den framtida användningen av kraftverket har ännu inte avgjorts. Olika lämplighetsutredningar har gjorts om kraftverket. På basis av utredningarna lämpar sig kraftverkets stora och höga lokaler för olika ändamål. Vid sidan av visionsarbetet fortsätter staden de nödvändiga tekniska och ekonomiska tilläggsutredningarna och markundersökningarna på kraftverksområdet. Våren 2024 genomförde staden i samarbete med Aalto-universitetets institution för arkitektur en studiokurs i byggnadsplanering, där de internationella magisterstuderandena undersöker hur kraftverket kan utvecklas för olika användningsändamål.

– De utredningar och studerandearbeten som gjorts om kraftverket har synliggjort för oss hur omfattande möjligheter det finns att utveckla nya slags koncept, upplevelsemässigt inomhus och ett nytt intressant stadsutrymme i Hanaholmens område. Den framtida användningen av kraftverket kommer att avgöras med hjälp av en tävling. Det visionsarbete som nu utförs skapar en grund för denna tävling, som uppskattningsvis kan inledas år 2025, berättar Hietanen.

I kraftverkets omgivning finns redan nu mångsidig verksamhet bland annat inom Södervik-området. Ett nytt bostadsområde planeras för ca 4 500 invånare i Hanaholmens södra spets.

Svara på enkäten och delta i workshoppen

Stadsbornas och intressentgruppernas åsikter och idéer kartläggs med hjälp av intervjuer, enkäten Säg din åsikt och workshoppar. Kollektivet Uusi kaupunki fungerar som stadens partner i visionsarbetet.

I tjänsten Säg din åsikt har det öppnats en enkät(Länk leder till extern tjänst) där man kan framföra sina synpunkter och idéer om framtiden för Hanaholmens kraftverk. Enkäten är öppen fram till 15.9 och uppdateras då visionsarbetet framskrider.

Dessutom ordnas en öppen workshop för stadsborna, ”kraftdagen”, där framtiden för Hanaholmens kraftverk dryftas. Mer information om ”kraftdagen” kommer att publiceras i augusti och informationen finns även i enkäten Säg din åsikt.

På Helsingforsdagen 12.6 ordnas en workshop för intressentgrupper för de nuvarande aktörerna i området och stadens samarbetspartner.