Vi funderar tillsammans över framtiden för Hanaholmens kraftverk under en kraftverkstad den 3 september

Under kraftverkstaden kan du ta del av planerna för Hanaholmens framtid genom informationsinslag, delta i och kommentera planerna. Du kan titta in på kraftverkstaden när det passar dig.
Hanaholmens turbinhall. Bild: Tuomas Uusheimo
Hanaholmens turbinhall. Bild: Tuomas Uusheimo

Kraftverkstaden är riktad till alla stadsbor och alla intresserade.

När? Den 3 september klockan 17.00–19.30 i Tiivistämö i Södervik.

Var? Tiivistämö ligger mitt i kultur- och evenemangsområdet i Södervik i byggnad nummer 5. Ingång till området på adressen Sörnäs strandväg 22 och Kaasutehtaankatu 1.

Om du inte kan delta på plats, kom ihåg att dela med dig av din åsikt om framtiden för Hanaholmens kraftverk på webbenkäten Säg din åsikt(Länk leder till extern tjänst) Enkäten är öppen fram till den 15 september.

Vad handlar det om? Hanaholmens kraftverk har värmt upp helsingforsiska hem under flera årtionden. Nu väntar en annan slags framtid för den ståtliga byggnaden. Men vilken slags framtid? Har byggnaden redan fullföljt sitt uppdrag, eller har den fortfarande något att ge Helsingforsborna? Vi söker svar på den frågan i visionsarbetet som just nu pågår för Hanaholmens kraftverk. Energibolaget Helen som ägs av staden lade ner energiproduktionen i Hanaholmens kolkraftverk i april 2023. Helsingfors stad har som mål att bevara kraftverket och hitta ett nytt användningsområde för det.

Visionsarbetet, som kommer vara färdigt i slutet av september, skapar riktlinjer för utvecklingen av kraftverket och dess närområde, och fungerar också som grund för framtida tävlingar där lösningar för den framtida användningen av kraftverket ska hittas. Visionsarbetet utnyttjas också i planeringen av hur kraftverket ska användas fram tills dess.