Helsingfors är den största resedestinationen i Finland

Beräkningarna av inkomsten och sysselsättningseffekten av turismen 2023 per kommun är klara. Enligt turistinkomsten är Helsingfors den största resedestinationen i Finland. Näst följande av Tammerfors, Åbo, Vanda och Jyväskylä.
Luftfoto av Johanneskyrkan i Helsingfors
Helsingfors är den överlägset största resedestinationen i Finland. Bild: Jussi Hellsten / Helsingfors stad

Sannolikt nytt rekord för turistinkomsten

Helsingfors direkta turistinkomster 2023 uppgick till cirka 1,5 miljarder euro. Det var en ökning med hela 25 procent jämfört med året innan. Jämfört med turistinkomsten på cirka 1,6 miljarder euro år 2018, innebär det en återhämtning till nästan samma nivå som före pandemin. Turismen i Helsingfors har ökat trots att den tidigare viktiga ryska utgångsmarknaden saknats helt. Dessutom har turismen från Japan och Kina till Finland inte heller helt återhämtat sig, bland annat på grund av att Ryssland stängt sitt luftrum. 

Det har setts en ökning i volymen av registrerade övernattningar 2024, och man kan förvänta sig att turistinkomsten i år kommer att överträffa rekordåret 2018. 

Helsingfors turismchef Nina Vesterinen glädjer sig över den ökade turistinkomsten, samtidigt som hon uttrycker en oro över situationen i branschen. 

– Det är fantastiskt att vi äntligen är uppe på samma nivå som före pandemin gällande turistinkomst och övernattningar. Samtidigt pressas företagens lönsamhet av det geopolitiska läget, konsumenternas dämpade köpkraft och förändringarna i konsumentbeteendet. Den ökade inkvarteringskapaciteten i Helsingfors har också medfört utmaningar, säger Vesterinen.

Hon påpekar också att turistinkomsten inte förtäljer hela sanningen. 

– Vi har satsat mycket på hållbar turism, och det har gett Helsingfors ett stadigt lyft i Global Destination Sustainability Index, som är ett internationellt mått på hållbarheten på destinationsnivå. Helsingfors ligger nu på fjärde plats i jämförelsen, säger Nina Vesterinen.

Turismen allt viktigare som draglok för Finlands ekonomi

De direkta turistinkomsterna 2023 i hela Finland uppgick till totalt 11,78 miljarder euro.

– Turismen finns i kärnan av serviceindustrin i Finland. Branschens positiva effekt på ekonomin och sysselsättningen i regionerna och på riksnivå är verifierad och obestridlig, säger Nina Vesterinen.

Dessutom sträcker sig multiplikatoreffekterna till andra sektorer, som byggverksamhet, transporter och handel. 

– Samtliga kommuner och turistregioner i undersökningen utvecklas med hjälp av turismen. Den hjälper att locka investeringar och kompetens och att generera företagsaktivitet och nya arbetstillfällen även för unga och invandrare. Turism stödjer också anordnandet av tjänster och evenemang för lokalinvånarna. Den stärker livskraften städernas centrum och skapar vitalitet i glesbygderna – för att inte tala om banden till utlandet, säger Vesterinen.

Utredningen omfattar i år även Östra Finland och Lappland

De viktigaste resedestinationerna i Finland genomförde i fjol för första gången en omfattande undersökning. I år utvidgades undersökningen också till Östra Finland och Lappland. Dessutom mättes turistinkomsten för första gången med samma metod för hela Finland. De enda betydande destinationerna i Finland som inte omfattades av undersökningen var Rovaniemi och Kuopio. Det innebär att undersökningen ger en exceptionellt omfattande bild av turistbranschens effekt på ekonomin och sysselsättningen i Finland. 

Sammanlagt 40 turistregioner deltog i undersökningen. Undersökningen genomfördes av Visitory Oy som specialiserat sig på turismundersökningar.

Dessutom har Statistikcentralen beräknat den totala efterfrågan på turism i Finland utifrån data i statistiksystemet för turismräkenskaper. Denna metod har inte använts för att ta fram turistinkomsten för enskilda turistregioner och kommuner.

Du kanske är intresserad av

Helsingin kaupungintalo meren puolelta nähtynä

Det här var Helsingfors 2023

Publicerad:
Ihmisvilinää Helsingin Torikortteleissa

Turismen till Helsingfors fortsätter öka

Publicerad:
Flow Festival 2023

Sommaren 2023 var en bra sommar för turismen i Helsingfors

Publicerad: