Helsingfors centrum granskas nu mångsidigt

Helsingfors har startat två projekt för att stöda utvecklingen av centrum. Experter utanför stadsorganisationen producerar ett förslag till gärningar för att förbättra stadskärnans livskraft. Dessutom utarbetas i samarbete med näringslivet en gemensam vision för stadskärnans utveckling.
Ett annat arbete som är på gång och anknyter till utvecklingen av stadskärnan är att i samarbete mellan staden och näringslivet göra upp en vision för utvecklingen av stadskärnan. Bild: Veeti Hautanen
Ett annat arbete som är på gång och anknyter till utvecklingen av stadskärnan är att i samarbete mellan staden och näringslivet göra upp en vision för utvecklingen av stadskärnan. Bild: Veeti Hautanen

– Vi har inlett en utredning som kartlägger gärningar som förbättrar stadskärnans livskraft. När den är klar ger den en uppfattning om möjliga åtgärder för att utveckla centrum, som bygger på stark extern expertis. Målet är att stärka stadskärnans livskraft, konstaterar ledande sakkunnig Ilppo Soininvaara på Helsingfors stadsmiljösektor.

Till gärningar för att förbättra stadskärnans livskraft hör också en insamling av information bland stadsborna.

– En enkät som riktar sig till stadsborna har nu öppnats och vi önskar att helsingforsarna aktivt deltar. Enkäten ger utredarna värdefull information, säger Soininvaara.

Ett annat arbete som är på gång och anknyter till utvecklingen av stadskärnan är att i samarbete mellan staden och näringslivet göra upp en vision för utvecklingen av stadskärnan.

– I det första skedet är målet att skapa en gemensam lägesbild av stadskärnan. Arbetet fortsätter därefter i workshoppar och resultaten av dessa sammanställs i en gemensam vision om framgångsfaktorerna i ett blomstrande centrum. Som slutresultat borde vi i januari 2025 ha tillgång till en analys av de gärningar som behövs i framtiden och olika aktörers roller i genomförandet av dem, berättar ledande expert Timo Hämäläinen från Helsingfors stads näringsavdelning.

En öppen enkät för stadsborna om livskraftsgärningar i Helsingfors centrum:
Mer livskraft till stadskärnan!(Länk leder till extern tjänst)