Helsingfors fortsätter att avlägsna övergivna båtar – östkusten står näst i tur

Helsingfors stad ingriper i olovlig markanvändning vad gäller övergivna båtar. Båtar som övergivits av sina ägare på allmänna områden avlägsnas härnäst från Stansvik, Ramsöuddens och Kallvik områden.
 Vit båt på stranden.
Olovlig placerade båtar med flyttningsuppmaningar i Stansvik. Bild: Helsingfors stad

Helsingfors stad har våren 2024 börjat fästa flyttningsuppmaningar vid båtar som olovligt ligger på stränderna. Ifall ägarna inte har avlägsnat båtarna efter flyttningsuppmaningen, har båtarna avlägsnats från de allmänna områdena. 

I juli och augusti fäste staden flyttningsuppmaningar vid 78 olovligt placerade båtar på östkusten. Från uppmaningen ges en månads tid att flytta båten, varefter den anses vara övergiven egendom. Flyttningen av övergivna båtar inleds i Stansvik, Ramsöuddens och Kallvik områden i månadsskiftet september-oktober.
Det är dock önskvärt att ägarna själva flyttar sina båtar till lovliga platser innan flyttningarna inleds. 

Flyttningsuppmaningar kommer att fästas vid övergivna båtar även i framtiden

Båtar som har övergivits vid kusten kan vara skadliga för miljön, ifall de börjar murkna i vattenbrynet. Helsingfors stad fortsätter att fästa flyttningsuppmaningar vid övergivna båtar även på andra allmänna områden.

I första hand är båtägare som har fått en uppmaning skyldiga att flytta båten, men om ägaren inte kan hittas kan staden vid behov vidta åtgärder för att flytta den övergivna båten.

Trasiga glasfiberbåtar skickas för hantering som specialavfall, och trasiga träbåtar förs till soptippen. Om en båt som staden har avlägsnat är sjöduglig eller ännu har ett försäljningsvärde, förvaras båten i tre månader varefter den auktioneras ut. Om en båt har tagits för förvaring och ägaren önskar få den tillbaka, ska han eller hon påvisa sitt ägandeförhållande och ersätta transport- och förvaringskostnaderna. 

Förfrågningar om avlägsnade båtar kan riktas per e-post till ulkoilma@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post).