Helsingfors kulturpris tilldelades Mikki Kunttu, årets idrottare i Helsingfors är Martti Puumalainen

Ljus- och scenografiplanerare Mikki Kunttu belönades med Helsingfors kulturpris. Årets idrottare i Helsingfors är judoka Martti Puumalainen. Staden delade ut pris till förtjänta personer på Helsingforsdagen.
Mikki Kunttu.
Ljus- och scenografiplanerare Mikki Kunttu är i synnerhet känd som en visuell planerare av dansverk. Bild: Sakari Röyskö

Helsingfors stad delar traditionellt ut pris till förtjänta personer på Helsingforsdagen den 12 juni. Även i år delades pris ut inom vetenskap, konst, kultur och idrott. Dessutom delade staden ut nio gyllene Helsingforsmedaljer som beviljas på basis av förtjänster för staden.

– På Helsingforsdagen firar vi livet som stadibo och vår fina huvudstad, vi hyllar välförtjänta helsingforsare som på olika sätt har bidragit till en bättre stad. Det är en hederssak för mig att belöna dem i dag, eftersom Helsingfors anda skapas av dess människor, betonar Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen.

Helsinforsdagens flaggor.
Priserna delades ut den 12 juni vid en högtidlig kvällstillställning i Helsingfors stadshus. Bild: Jussi Hellsten

Idrottare belönades med pris 
 

Årets idrottare i Helsingfors är judokan Martti Puumalainen som har uppnått hittills oöverträffade framgångar, och har belönats med ett stipendium på 10 000 euro. Han representerar föreningen Meido-Kan.

Puumalainen tog EM-guld i herrarnas tungvikt i judo i Frankrike i november 2023. Det är hela 30 år sedan en finländsk judoka har tagit medalj. Genom prestationen säkrade Puumalainen en landsplats för Finland i olympiaden i Paris.

I augusti i fjol skapade Puumalainen även historia genom en seger i grenens Masters-tävling. De 32 bästa i världsrankingen bjuds in till tävlingen, och inte en enda finländsk judoka har tidigare nått medalj i Masters. I finalen besegrade Puumalainen världsrankingens etta Temur Rakhimov.

På Helsingforsdagen belönas även traditionellt årets unga idrottare, årets tränare och årets idrottssällskap i Helsingfors.

Årets unga idrottare i Helsingfors 2024 är Iida Lounela. Hon tävlar i parafriidrottsgrenen längdhopp, och representerar Helsingin Kisa-Veikot ry. Lounela belönades med ett stipendium på 2 500 euro.

I fjol kom Lounela som 19-åring in på en fjärde plats i sin första VM-tävling i längdhopp för vuxna, och nådde direkt en landsplats till paralympiaden i Paris. Lounelas resultat 516 cm var bara tre centimeter från det finländska rekord hon håller.

Årets tränare i Helsingfors 2024 är Jarkko Nieminen som är välbekant för tennisfans. Han belönades med ett stipendium på 2 500 euro. Efter sin fantastiska spelarkarriär har Nieminen gjort en lyckad övergång till tränare och kapten för Davis Cup-laget, och sensationellt lotsat Finland till semifinalen i Davis Cup.

Årets idrottssällskap i Helsingfors 2024 är Tapanilan Erä ry, som belönades med ett stipendium på 5 000 euro. Tapanilan Erä ry är en stark lokal aktör inom sitt område och erbjuder bred verksamhet i flera grenar, från motionsgrupper med låg tröskel till tävlings- och toppidrott. Sällskapet har ett öppet och gott förvaltningssätt, och utbildade tränare samt handledare. Sällskapets mål är att producera idrottsmöjligheter genom hela livscykeln och bemöta alla jämlikt.
 

Martti Puumalainen.
Judoka Martti Puumalainen har valts till årets idrottare i Helsingfors 2024. Bild: Jouni Ranta / Mia Arhio

Helsingfors kulturpris 2024 till Mikki Kunttu

Helsingfors stads kultur- och fritidsnämnd beviljar årligen ett kulturpris på 15 000 euro till en helsingforskonstnär som erkännande för betydande konstnärliga framgångar eller betydande arbete för Helsingfors kulturliv. I år gick priset till ljus- och scenografidesignern Mikki Kunttu.

Kunttu är särskilt välkänd som visuell designer för dansverk. Förmågan att ta besittning över världens största arenor och olika konstarter har lyft Kunttu till en av världens mest betydande visualister. Kunttu jobbar mångsidigt med scenkonst, såsom cirkus, musik och visuell konst både i Finland och utomlands.

Kunttu har särskilt samarbetat med Tero Saarinen Company och Finlands nationalopera och -balett. Bland de återkommande samarbetsparterna räknas även bland annat Norges nationalbalett, Danmarks kungliga balett och Bostons balett samt cirkusgruppen Cirque du Soleil från Montreal.

Kunttus nyaste verk i hemlandet inkluderar ljus, scenografi och visuell planering för Richard Wagners Ring-trilogi. Han har även fungerat som visuell planerare på spelningar och turnéer för talrika artister, såsom Kimmo Pohjonen och Hanoi Rocks.

Konstnärspriser till Niko Hallikainen, Vilma Jää och Vidha Saumya

I år har åter tre konstnärspriser på 5 000 euro var delats ut. Priserna gick till Niko Hallikainen, Vilma Jää och Vidha Saumya.

Författare-scenpoet Niko Hallikainen har visat prov på sin exceptionella talang med två romaner som mottagits mycket väl. Hans debutroman Kanjoni (2021) nominerades för Helsingin Sanomats litteraturpris för debutverk. Den andra romanen Suuri märkä salaisuus (2023) beskriver östra Helsingfors och de unga som bor i förorterna, klasskonflikter och ojämlikhet på ett exceptionellt fint sätt. Hämningslöst, kontrollerat och via ironiska observationer beskriver romanerna människors tillväxt och klasskillnader.

Utöver att skriva ger Hallikainen textbaserade soloframträdanden som har setts bland annat i Flow Festivals, Baltic Circles och Kiasmas program. Han undervisar kreativt skrivande i Teaterhögskolans utbildningsprogram i danskonst.

Sångerska och låtskrivare Vilma Jää är en ljusstark ung musiker som är aktiv inom folkmusik, pop och opera. Hennes verk spränger genregränserna och framträdandena gör folkmusiktraditionen känd för nya publiker. Sommaren 2021 nådde Jää internationell uppmärksamhet för sin röstanvändning i rollen som Markéta i Kaija Saariahos opera Innocence, där hon utnyttjade lockrop för boskap.

Som soloartist i sin etnopop-musik kombinerar Vilma Jää hundratals år gamla berättelser och sångtekniker med 2020-talets pop. Det efterlängtade och kritikerprisade debutalbumet Kosto som beskriver psykologiskt och sexuellt utnyttjande släpptes i oktober 2023.

Vidha Saumya är en bildkonstnär och poet som bor i Helsingfors. Konstnären som föddes i Indien utexaminerades som magister från Aalto-universitetets utbildningsprogram Visual Culture and Contemporary Art (ViCCA) år 2018. I år representerar hon Finland som en av konstnärerna i Finlands-paviljongen på konstbiennalen i Venedig.

Saumyas verk behandlar bland annat förhållandet mellan människan och miljön, (hem)landet, sociala relationer mellan människor samt normer som relaterar till estetik, kön, socialpolitik och nationalstater. Saumya har främjat mångfalden och jämlikheten på det finländska konstfältet genom att delta i grundandet av kulturcentret MIF i Gårdsbacka (Museum of Impossible Forms) samt konstpublikationen NO NIIN som främjar feminism, solidaritet och praxis mot diskriminering, där hon jobbar som en av huvudredaktörerna.

Vidha Saumya.
Vidha Saumya representerar Finland som en av konstnärerna i Finlands-paviljongen på konstbiennalen i Venedig. Bild: Sakari Röyskö

Helsingfors vetenskapspris till professor Henrik Meinander

Helsingfors stads vetenskapspris överlämnades till professor Henrik Meinander. Henrik Meinander arbetar som professor på humanistiska fakulteten vid Helsingfors universitet. Hans omfattande vetenskapliga produktion har i synnerhet gällt 1800- och 1900-talets historia i Finland och de nordiska länderna, där han har publicerat exceptionellt mångsidiga publikationer.

Meinander är även en aktiv populariserare av vetenskap och deltar i den offentliga debatten med motiverade argument. Meinander har deltagit i många radio- och televisionsproduktioner som sakkunnig i historia och på så sätt främjat historiebranschens genomslag i dagens samhälle. 

Vetenskapspriset är värt 10 000 euro. Helsingfors vetenskapspris har delats ut sedan 1996. Syftet med Helsingfors vetenskapspris är att stärka Helsingfors som vetenskapsstad och göra staden mer välkänd inom detta område.

Helsingfors stad delade även ut forskningsstipendier till elva forskningsprojekt. Stipendiernas belopp uppgår totalt till 73 000 euro. 

Nio fick gyllene Helsingforsmedalj

Den gyllene Helsingforsmedaljen är Helsingfors stads högsta utmärkelse, alltså ett slags hedersmedborgarskap i staden. Varje år besluter stadsstyrelsen vem Helsingforsmedaljerna ska tilldelas, och de delas ut i samband med Helsingforsdagen. I år delade staden ut nio gyllene Helsingforsmedaljer.

Medaljerna tilldelades följande personer:

Den gyllene Helsingforsmedaljen till förtroendevalda beviljades politices magister, sjukskötare Tuula Haatainen.

Ukrainas ambassadör i Finland, Olga Dibrova
Diplomat Olga Dibrova har varit ambassadör sedan 2020 och främjat samarbetet mellan Finland och Ukraina samt mellan finländska och ukrainska städer under de svåra tiderna efter att Ryssland inledde anfallskriget mot Ukraina i februari 2022.

Dibrova har utfört viktigt arbete inom olika samhällsområden i Finland för att öka finländarnas medvetenhet om läget i Ukraina. Helsingfors stad har understött ukrainska städer på olika sätt sedan kriget bröt ut. Dibrova har haft en central roll i att skapa kontakter mellan ukrainska städer och Helsingfors stad. Tack vare Dibrovas aktiva verksamhet har Helsingfors ingått ett samarbetsavtal med den ukrainska staden Dnipro. Avtalet undertecknades i Helsingfors i december 2023.

Kommissarie Katja Nissinen
Nissinen har i åratal utfört tätt och gott samarbete med stadens olika funktioner inom polisens förebyggande verksamhet. Nissinen har haft en viktig roll i att förbättra säkerheten hos barn och unga samt i att skapa gemensamma verksamhetsmodeller för skolan och polisen.

Samhällsarbetare Joonatan Nsukami
Nsukami har skapat Vardagsrum-konceptet, med vilket han numera arbetar som samhällsarbetare på Diakonissanstalten. Vardagsrummet besöks av unga vuxna i åldern 18–25 år. Största delen av dem har kommit till Finland som minderåriga utan föräldrar. Vardagsrum-konceptet hjälper unga som håller på att bli självständiga genom att erbjuda dem en gemenskap, stöd och hjälp som dessa unga inte annars får. Målet är att de unga vågar drömma och lita på framtiden samt känna sig helsingforsare.

VD Kustaa Poutiainen
Poutiainen bor i Åggelby och arbetar som företagare. Dessutom är han en av kapitalinvesterarna i den lilla förortsklubben i Åggelby, IF Gnista. Poutiainens familjeföretag har stött IF Gnistan en lång tid. Verksamhetens mål och utgångspunkt är att stärka samhörigheten och främja motion. Poutiainens bärande tanke är att stödja integrationen av barn och unga med invandrarbakgrund i verksamheten samt att utveckla damfotboll.

IF Gnistans styrelsemedlem Antti Uusitalo
Uusitalo är en före detta fotbollsspelare och agerar som ordförande för styrelsen i den lilla förortsklubben i Åggelby, IF Gnistan.  Uusitalo har med sitt eget personliga arbete och sina satsningar, först som spelare, manager för representationslaget och finansiär och senare som styrelsens ordförande och styrelsemedlem varit med i att göra IF Gnistans representationslag framgångsrikt.

Företagare Lina Leden
Grundaren för Helsinki Posters, Lina Leden, dokumenterar Helsingfors och att vara helsingforsare i sina fotografier. Helsinki Posters affischer finns redan i hundratals hem i Helsingfors samt runtom i Finland och världen. Helsinki Posters har som mål att vara ett ansvarsfullt småföretag. Ledens affischer trycks i ett familjeföretag på Drumsö i Helsingfors.

Musiker Jari Mölsä
Mölsä är en rappare från Helsingfors och medlem i gruppen SMC Lähiörotat. Han använder alias Avionin Prinssi och är känd som slangmästare som upprätthåller gammal Helsingforsslang och kombinerar den också med nuvarande förorts- och skejtslang på ett kreativt sätt. SMC Lähiörotat är känd för sina musikvideor som har flera miljoner visningar och för flera kandidaturer till Emma-priset. Gruppen avslutade sin karriär och dess sista turné kulminerade i januari 2024 i fyra slutsålda konserter på Tavastia.

Danspedagog Leila Sillantaka
Sillantaka är en banbrytare inom dansundervisning i Finland. Hon är känd både i Helsingfors och i Finland som en väldigt inspirerande och samarbetsvillig utvecklare och förnyare av dansundervisning. Helsingin Tanssiopisto är en av de största läroanstalterna för grundläggande konstundervisning och Leila Sillantaka en av rektorerna med längst karriär inom grundläggande konstundervisning i Finland. Sillantaka grundade Helsingin Tanssiopisto 1969 tillsammans med Göran Löfström. Hon har varit skolans rektor från början och fortsätter arbetet än i dag.