Helsingfors stad förbereder försäljningen av Tennispalatset

Staden förbereder försäljningen av Tennispalatset till fastighetsbolaget Niam som var den vinnande anbudsgivaren. Stadsmiljönämnden behandlar ärendet på sitt sammanträde den 12 september.
Tennispalatsin julkisivu kuvattuna Kampin keskukselta päin
Bild: Riku Pihlanto / Helsinki Partners

Staden sökte en ny ägare till Tennispalatset med ett anbudsförfarande 2022. Köpeobjektet är hela aktiestocken för Fastighetsaktiebolaget Tennispalatset som ägs av staden. Den vinnande anbudsgivaren var Niam med sitt anbud på 30 miljoner euro. Tomten blir kvar i stadens ägo, men den nya ägaren har även möjlighet att köpa tomten.

Tennispalatset som ligger bredvid Kampens centrum byggdes 1937 som bilverkstad för de olympiska spelen i Helsingfors. Efter utvidgningen har byggnaden varit bland annat ett varuhus och ett tenniscentrum. Byggnaden är skyddad med beteckningen sr-2, det vill säga den är en stadsbildsmässigt och kulturhistoriskt värdefull byggnad som inte får rivas ner. Byggnadens yta uppgår sammanlagt till cirka 18 500 m2.

Tennispalatsets största hyresgäst är Finnkino som har Finlands största biografcentrum i fastigheten med 14 salar och över 2 500 kundplatser. Tennispalatsets andra huvudanvändare är Helsingfors konstmuseum HAM som för närvarande letar efter nya lokaler.

Niam är en av de största fastighetsägarna i de nordiska länderna, och bolaget deltar till exempel i utvecklingen av Magasinstranden. ”Vi är entusiastiska över den här chansen att få köpa byggnaden som hör till stadens absolut mest kända landmärken och som under sin långa och brokiga historia har betjänat i många olika syften”, konstaterar landschef Antti Muilu från Niam.

Försäljningen av Tennispalatset ingår för sin del i Helsingfors lokalstrategi som innebär att staden gör sig av lokaler som staden inte behöver i sin egen tjänsteproduktion och som staden inte har skäl att äga av andra strategiska orsaker.

Efter stadsmiljönämnden behandlas ärendet i stadsstyrelsen. Det slutgiltiga beslutet om försäljningen fattas av Helsingfors stads stadsfullmäktige.