Helsingfors stadsfullmäktige diskuterade skolsegregationen

Vid Helsingfors stadsfullmäktiges sammanträde 1.3 ordnades en frågestund. Under frågestunden diskuterades skolsegregationen och hur den kan förebyggas. Vid sammanträdet godkände fullmäktige även ett uppdaterat koncerndirektiv för Helsingfors stad.
Elever i klasrummet. Bild: Pertti Nisonen
Elever i klasrummet. Bild: Pertti Nisonen

Fullmäktige behandlade under frågestunden Nuutti Hyttinens (Sannf) fråga om ojämlikhet mellan skolor, Mirita Saxbergs (Saml) fråga om undervisning i finska för barn med invandrarbakgrund, Veronika Honkasalos (VF) fråga om att stärka närskoleprincipen och Shawn Huffs (Gröna) fråga om bekämpning av segregation. Frågorna besvarades av hela borgmästarkollegiet.

Stadsfullmäktiges diskussion kan ses i sin helhet från och med 2.3 på adressen www.helsinkikanava.fi/sv/(Länk leder till extern tjänst).

Frågestunden tolkades till finskt teckenspråk.

Stadens koncerndirektiv uppdaterades

Stadsfullmäktige godkände ett uppdaterat koncerndirektiv, där man bland annat beaktar det som föreskrivs i den nya kommunallagen om minimikraven på innehållet i koncernstyrningen och koncerndirektivet.

Koncerndirektivet skapar förutsättningar för de dottersammanslutningar som hör till stadskoncernen samt i tillämpliga delar även ägarstyrningen av intressesammanslutningar och samkommuner att resultatrikt uppnå de mål som staden ställt upp för dem. Det föregående koncerndirektivet var från år 2008.