Helsingfors stadsstyrelse beslutade om en ny parkeringspolicy

Stadsstyrelsen godkände Helsingfors parkeringspolicy 2022 vid sitt sammanträde 24.10. Den nya parkeringspolicyn syftar bland annat till ett stadsliv och en stadsmiljö av hög kvalitet, ett tillgängligt och konkurrenskraftigt näringsliv samt främjande av klimatmålen och klimatneutralitetsmålen. Månadsavgiften för all boende- och företagsparkering höjs med sammanlagt 30 euro under 2023.
Boendeparkering i Eira. Bild: Julia Kivelä
Boendeparkering i Eira. Bild: Julia Kivelä

Stadsstyrelsen godkände  Helsingfors parkeringspolicy 2022(på finska). Stadsstyrelsen beslutade höja månadsavgiften för all boende- och företagsparkering med sammanlagt 30 euro under 2023. Från och med 1.6.2023 höjs månadsavgiften för boende- och företagsparkering med 15 euro och från och med 1.12.2023 med 15 euro.

Helsingfors övergår till prissättning enligt servicenivån 1.12.2024. Efter det justeras parkeringsavgifterna enligt servicenivån varje år i början av december.
Stadens parkeringspolicy behövde uppdateras eftersom omvärlden har ändrats sedan den förra parkeringspolicyn godkändes 2014. Digitaliseringen har ändrat på verksamhetsfältet för trafiken och parkeringen. I och med digitaliseringen har nya tjänster, såsom mobilbetalning och mobilitetstjänster, ökat i popularitet. Även ökad miljömedvetenhet och målen om låga utsläpp ställer nya krav på parkeringspolicyn. Parkeringspolicyn påverkar verkställandet av nya strategier och åtgärdsprogram som staden har godkänt.

Det finns sex parkeringspolitiska målsättningar. Särskilt stadens strategier och program lägger grunden för de parkeringspolitiska målsättningarna. I målsättningarna betonas ett stadsliv och en stadsmiljö av hög kvalitet, ett tillgängligt och konkurrenskraftigt näringsliv, främjande av klimatmålen och klimatneutralitetsmålen, en utvidgning av den täta stadsstrukturen, stöd för innerstadens och centrumens dragningskraft, flexiblare och mångsidigare parkeringslösningar samt effektivare användning av parkeringsplatser.

Andra ärenden som godkänts vid sammanträdet

Stadsstyrelsen beslutade föreslå att stadsfullmäktige godkänner projektplanen för ombyggnad av Åggelby ishall och renovering av servicebyggnaden. Projektets omfattning är cirka 6 642 m² bruttoyta och kostnaderna uppgår till högst cirka 20 660 000 euro exklusive mervärdesskatt. Ärendet går vidare till behandling i stadsfullmäktige.

Stadsstyrelsen beslutade dessutom att ge stadens representant anvisningar för HUS-sammanslutningens följande stämma.

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på finska på sidan med beslutsmeddelanden (på finska). Beslutsmeddelandet kan läsas tills protokollet publiceras. Stadsstyrelsens protokoll kan läsas här (på finska).