Jämställdhet mellan könen i Helsingfors – en lägesbild i ljuset av strategimätare

I publikationen jämställdhet mellan könen i Helsingfors – en lägesbild i ljuset av strategimätare granskas jämställdheten mellan könen i Helsingfors.
Nainen ja mies ovat rantakalliolla meren ääressä.

I publikationen granskas jämställdheten mellan könen i Helsingfors. Granskningen är ansluten till stadsstrategin och dess uppföljningsmätare. I översikten har man förutom strategimätare även i en större omfattning samlat könsuppdelade statistikdata under två teman säkerhet och trygghetskänsla samt arbete och utbildning.

Skillnaderna mellan könen som observerats med strategimätarna är i många avseenden parallella med allmänt rådande uppfattningar om kvinnors och mäns situation, exempelvis att kvinnor känner sig mindre tryga och att män är mer förfördelade. I granskningen kom det även fram att flickor i högstadieåldern mer ofta än pojkar upplever ångest och ensamhet samt utövar lite fysisk aktivitet. För pojkar och unga män ligger oron bland annat i att hamna utanför arbete och utbildning samt uppvisa symtom genom brott.

Strategimätarnas könsspecifika granskning genomfördes nu för första gången, men i fortsättningen följs läget upp regelbundet.

Läs mer:

Jämställdhet mellan könen i Helsingfors – en lägesbild i ljuset av strategimätare  (På finska)

Sammanfattning  (På finska)

Aktuellt om statistik och forskning i Helsingfors

Världens bäst fungerande stad – Helsingfors stadsstrategi 2017–2021


Foto: Shoot Hayley (c) City of Helsinki.