Jobb för såväl doktorer som jultomten – träffa arbetsgivare som söker kunnig arbetskraft vid evenemanget Rekrytori for Internationals

Rekrytori for Internationals fyller Kabelfabriken i Helsingfors i slutet av september. Under detta rekryteringsevenemang för internationella proffs kan arbetssökande träffa arbetsgivare som söker kunnig arbetskraft. Man kan också bekanta sig med rådgivnings- och handledningstjänster som stöder jobbsökande.

Det avgiftsfria rekryteringsevenemanget ordnas i Havskabelhallen i Kabelfabriken onsdagen den 25 september klockan 12–17. Internationella proffs är välkomna till evenemanget, men det är öppet för alla som söker jobb eller snart blir färdiga med sina studier. Evenemanget är ett bra tillfälle att träffa arbetsgivare och få stöd för att söka jobb. Nästan 70 arbetsgivare, läroanstalter och sammanslutningar är på väg.

– Evenemanget är avsett för alla som söker jobb eller utbildningsmöjligheter, oberoende av utbildningsnivå, arbetserfarenhet eller språkkunskaper. Där finns information även för den som är intresserad av företagande, berättar företagskoordinator Hanne Suomalainen.

– Det är fråga om ett avslappnat evenemang där arbetssökande kan presentera sig för arbetsgivare med låg tröskel. Målet är att skapa genuina möten så att experter och arbetsgivare som passar ihop kan hitta varandra, beskriver evenemangets producent Mikko Honkala.

Även om evenemanget heter som det gör ger det tips och råd för ett gott liv i Finland i allmänhet. Även möjligheter till fritidsaktiviteter och frivilligarbete som stöder integration presenteras.

Stora och små företag inom olika branscher

De arbetsgivare som deltar i Rekrytori for Internationals representerar ett brett spektrum av olika branscher. Såväl företag som söker personer med hantverksfärdigheter som organisationer som rekryterar forskare och experter på doktorsnivå deltar. Bland de branscher som är med finns it-branschen, omsorgsbranschen och mycket däremellan. Till de företag som anmält sig hör bland andra Attendo, Wärtsilä, Sokotel Oy och Barona samt forskningsinstitutionernas sammanslutning Tulanet. Det finns också jobb för den som är intresserad av att uppträda som jultomte eller jobba som nisse.

Även sektorn för fostran och utbildning i Helsingfors samt de kommuner och sammanslutningar som är med och ordnar evenemanget är representerade. Arbetsgivare från orter utanför huvudstadsregionen deltar också, bland andra flera från Posio. Arbetsgivarna kan också berätta om sig själva på evenemangets scen.

– Ett av evenemangets mål är att öka arbetsgivarnas och allmänhetens medvetenhet om att Finland behöver internationella experter. Efterfrågan på dem kommer att öka i framtiden, konstaterar Helsingfors immigrationsdirektör Glenn Gassen.

I CV-videobaren kan man göra en presentationsvideo på en minut till stöd för sitt jobbsökande

Under evenemanget kan du exempelvis göra en jobbsökningsvideo i CV-videobaren. De arbetsgivare som deltar i evenemanget får länkar till alla videor som spelats in under evenemanget. Videorna laddas upp i videotjänsten YouTube som privata. Som arbetssökande får du en länk till din video, som du kan använda i arbetsansökningar även efter evenemanget.

– Jag brukar säga att de här videorna är som en genväg till en arbetsintervju, eftersom de gör det enkelt att göra intryck på arbetsgivaren och på så sätt få en inbjudan till en intervju, säger Honkala.

Deltagaren bör ta med sig ett curriculum vitae, alltså en meritförteckning, i pappersform för att kunna ge det till intresserade företag. Om man inte kan ta med sig en meritförteckning är ett visitkort med kontaktuppgifter ett bra alternativ.

Evenemanget Rekrytori for Internationals ordnas nu för andra gången under detta namn, och fem tusen besökare väntas till Kabelfabriken. Deltagarna i det förra evenemanget gav positiv respons. Man känner också till att deltagare hittat sysselsättning tack vare evenemanget.

Riksdagsledamoten Jarno Limnéll är evenemangets beskyddare. Evenemanget ordnas av Helsingfors, Esbo, Vanda, Tusby och Träskända städer gemensamt. Till arrangörerna hör också Helsingforsregionens handelskammare, Business Finland och Nylands förbund. Ett antal företag, läroanstalter och organisationer deltar också som samarbetspartner. Evenemanget produceras av Honkalamedia Oy.

Rekryteringsevenemanget Rekrytori for Internationals

onsdagen den 25 september 2024 klockan 12–17

Kabelfabriken, Havskabelhallen, Kabelplatsen 3, Helsingfors

evenemanget är avgiftsfritt

kräver ingen förhandsanmälan av deltagaren

även barn är välkomna, och för dem ordnas bland annat ansiktsmålning på barnparkeringen