Katri Valas park renoveras – målet är en trivsammare och lugnare park

Katri Valas park i Sörnäs ska renoveras. Arbetet inleds i mitten av oktober med förberedande arbeten och kommer att fortsätta under våren 2025. Då kommer den övre delen av parken att få en ny lekplats och den nedre delen ett mångsidigt område för utomhusmotion. Dessutom kommer parken att få nya möbler, två nya lönnar och ett nytt blommande planteringsområde.
Katri Valas park från luften.
Katri Valas park från luften Bild: Helsingfors stad

Parken som ska renoveras kommer att få två stora uppgraderingar: en lekplats och ett motionsområde. Dessutom kommer alla bänkar och möbler i parken att bytas ut. Syftet är att göra parken mer attraktiv. I nuläget upplevs parken som orolig, så ändringarna är tänkta att öka antalet barnfamiljer och motionärer i parken.

Områdets nuvarande lekplats och motionsplats, som bara har använts i liten utsträckning, kommer att tas bort. Lekplatsen i den nedre delen av parken kommer att ersättas med ett mångsidigt motionsområde. En ny lekplats kommer att byggas i den övre delen av parken, bredvid den nuvarande sandplanen, och kommer att ersätta den gamla schackplatsen. Planen i parken kommer att bevaras och kommer även i fortsättningen att kunna användas för olika spel.

Lekplatsens höjdpunkt en stor klätterställning

En ny lekplats kommer att byggas i den övre delen av parken. Lekplatsens höjdpunkt kommer att vara ett stort spiralformat klätternät. Klätterställningen kommer att ersätta de nuvarande schackrutorna. Böjda bänkar kommer att placeras runt klätterställningen.

Lekplatsens andra redskap kommer att placeras i änden av den nuvarande sandplanen. På den nya lekplatsen kommer det att finnas gungor, marktrampoliner, en klätterbana och stänger för konster.

Mångsidigt område för utomhusmotion och nya planteringar

Ett nytt och mångsidigt motionsområde kommer att byggas i den nedre delen av parken. Samtidigt kommer de befintlig lek- och träningsredskapen att tas bort. Området kommer att få ett pingisbord, träningsredskap för olika muskelgrupper, en multifunktionsställning för kroppsviktsträning och en mjuk tatami för yoga, stretchning och fri träning.

Två nya lönnar kommer att planteras i parken. Intill rekreationsområdet kommer ett nytt blommande planteringsområde att skapas och få en mängd olika perenner och magnolior.

Renoveringen inleds snart, färdig nästa höst

Renoveringen av parken inleds i oktober 2024 med att lekredskapen och möblerna i den nedre delen av parken tas bort och ett träd i dåligt skick i den övre delen av parken fälls. Det egentliga byggandet av den nya parken inleds våren 2025. 

Arbetet i parken utförs huvudsakligen på vardagar mellan kl. 7.00 och 16.00. Arbetsområdena i parken inhägnas och arbetet kommer inte att orsaka några större störningar. Rutterna i parken stängs av under arbetets gång.

Katri Valas park anlades på 1930-talet. Entreprenör för totalrenoveringen av parken är Stara, Helsingfors stads affärsverk för byggtjänster.

Parkera på kartan.
Katri Valas park på kartan. Bild: Helsingfors karttjänst

Du kanske är intresserad av