Kompletteringsbyggande planeras i stationsområdet i Stapelstaden och Parkstad, planeringsprinciper under arbete

Planeringsprinciperna för Stapelstaden och Parkstad styr områdets detaljplanering.

För stationsområdet i Stapelstaden och Parkstad utarbetas planeringsprinciper. Utgångspunkten för förnyandet är att förtäta stationsområdet i enlighet med generalplanen och målsättningarna i stadsstrategin. Granskningsområdet för planeringsprinciperna omfattar områden i både Stapelstaden och Parkstad. Planeringsprinciperna presenteras vid invånarmötet på webben den 14 september 2022. Utgångspunkterna för planeringen kan också kommenteras på webben i Kerrokantasi-enkäten fram till den 26 september.

Planeringsprinciperna för Stapelstaden och Parkstad styr områdets detaljplanering. I planeringsprinciperna behandlas bland annat boende, rörlighet och grönområden på ett övergripande plan. Syftet med planeringsprinciperna och ändringarna i detaljplanen är att skapa mer möjligheter till mångsidigt boende som beaktar områdets särdrag. Nybyggande och kompletteringsbyggande diversifierar bostadsbeståndet på båda sidorna av järnvägen och förbättrar möjligheterna till att byta bostad i takt med att livssituationen och behoven förändras.

Avsikten är att planeringsprinciperna ska föras till stadsmiljönämnden för behandling vintern 2022–2023. Efter nämndens godkännande bildar principerna en helhetsbild och anvisningar för framtida detaljplaner och fungerar som en riktlinje för planeringen av offentliga områden. Principerna betyder inte att planering automatiskt inleds. Utvecklingen av privata tomter startar i första hand på tomtägarens initiativ.

Planeringsmaterialet finns tillgängligt 5.9–26.9.2022 på
hel.fi/planer.

Delta i planeringen – berätta din åsikt i Kerrokantasi-enkäten och besök invånarmötet för invånarna på webben

Läs mer om utgångspunkterna för planeringen i Kerrokantasi-enkäten och kommentera planerna mellan 5.9–26.9.2022. Svar önskas från alla som rör sig i området och omgivningen – såväl invånare som arbetstagare och andra som känner till området. Enkäten (på finska) finns på: https://kerrokantasi.hel.fi/tapulikaupunki-puistola(Länk leder till extern tjänst)

Planeringsprinciperna för Stapelstaden och Parkstad presenteras och kan diskuteras vid invånarmötet på webben onsdagen den 14 september klockan 18.30. Du kan delta i invånarmötet från klockan 18.15, och länken till evenemanget finns på hel.fi/asukastilaisuudet.