Kronbroarnas delprojekt i Hagnäs vann tävlingen Årets gatuarbete

Kronbroarnas delprojekt i Hagnäs belönades som årets gatuarbete i Helsingfors 2024. I år delades också ut Fastighetspriset, som Kampens central för hälsa och välbefinnande vann. Tävlingen ordnas av Helsingfors stad och dess syfte är att hitta byggarbetsplatser där bland annat de tillfälliga rutterna, kommunikationen och tillgängligheten har skötts på ett exemplariskt sätt med tanke på alla som rör sig på gatan.
Hagnäs från luften.
Den vinnande byggplatsen är stor och utmanande och ligger i ett livligt trafikerat, centralt område. Bild: YIT Suomi Oy

Vinnaren i tävlingen Årets gatuarbete 2024 är Kronbroarnas delprojekt i Hagnäs. Enligt juryn försvårar läget på en central plats med livlig trafik verksamheten på den vinnande byggplatsen. Byggplatsen vann tack vare sina satsningar på de tillfälliga trafikarrangemangen samt en utmärkt attityd som syns på byggplatsen i form av situationsmedvetenhet och mod att prioritera stadsbornas säkerhet. Tack vare attityden vann byggplatsen också i fjol.

Kronbroarna-alliansen ansvarar för byggplatsen och beställaren är Helsingfors stad.

För första gången delades också Fastighetspriset ut

I år delades också Fastighetspriset separat ut. Det tilldelades byggarbetsplatsen för Kampens central för hälsa och välbefinnande. Byggplatsen fick beröm i synnerhet för sina visuellt synliga stängsel som avgränsar byggplatsens funktioner i den centrala knutpunkten i staden. Stängslet är illustrerat av illustratör Riku Ounaslehto. Laila Lehtinen gjorde layouten.

Förbipasserandes intresse för byggplatsen har beaktats bland annat med titthål. Informationsskyltarna på byggplatsen innehåller väsentlig information för användarna och är typexempel på tydliga informationsskyltar som är korrekt placerade.

Huvudentreprenören för Kampens central för hälsa och välbefinnande är YIT Housing och beställaren Helsingfors stad.

Hedersomnämnanden för goda praxis

Med tävlingens hedersomnämnanden ville man dessutom lyfta fram enskilda lyckade saker som byggplatsjuryn såg på många byggarbetsplatser. Hedersomnämnandena delades ut av de organisationer som deltog i juryn.

Innovationspriset tilldelades byggplatsen på Mannerheimvägen 14. Den vänteficka för tung trafik som finns på byggplatsen är en innovativ lösning för logistiken på en livligt trafikerad, central plats. För byggplatsen ansvarar Jatke Toimitilat Oy och beställaren är Sponda. Priset tilldelades av Fastighetsägarna och Byggherrarna i Finland Rakli.

Kronbroarnas byggarbetsplats på Hundholmsvägen belönades för dess tillfälliga hållplatslösning. Den tillfälliga hållplatsen Lars Mickelssons väg på Hundholmsvägen på Degerö har byggts på ett exemplariskt sätt. Ytmaterialet på den tillfälliga hållplatsrefugen samt skyddstaket på hållplatsen ökar passagerarnas säkerhet och trivsel. Dessutom har man beaktat tillgängligheten i hållplatsarrangemangen. Kronbroarna-alliansen ansvarar för byggplatsen och beställaren är Helsingfors stad. Priset delades ut av Helsingforsregionens trafik (HRT).

Priset för grön omställning tilldelades Östra banans byggplats. På byggplatsen används den enda stora elektroniska grävmaskinen i byggplatsbruk i Finland, vilket gör byggplatsen mer ekologisk och minskar bullret från den. För byggplatsen ansvarar Tieluiska Oy och beställaren är Helsingfors stad. Priset beviljades av Infra Nyland rf.

Tävlingen Årets gatuarbete ordnades redan för fjärde gången

Målet med tävlingen är att utveckla och dela goda byggplatspraxis mellan aktörerna inom branschen genom att bland annat se till att arrangemangen, skyltningen och de tillfälliga rutterna är fungerande för alla som rör sig på gatan. Också attityden på byggarbetsplatsen har en avgörande roll när man väljer vinnaren.

”Attityden har en viktig roll i uppkomsten av de bästa och mest innovativa lösningarna på byggarbetsplatser. På flera byggarbetsplatser förstår man betydelsen av att minimera olägenheterna med tanke på såväl arbetets framåtskridande som stadsbornas trivsel och säkerhet allt tydligare. Det finns en gemensam vilja att förbättra sakerna och goda praxis delas till exempel via stadens byggplatsguide”, berättar Kari Pudas, teknisk chef på Helsingfors stadsmiljösektor.

I tävlingen Årets gatuarbete besöker en sakkunnigjury byggarbetsplatser. Juryn består av såväl yrkespersoner inom byggbranschen (Infra rf) och beställare (Fastighetsägarna och Byggherrarna i Finland Rakli, Helsingfors stad, HRM) som aktörer inom staden (HRT och Helsingforsregionens handelskammare) samt experter på tillgänglighet (Synskadades förbund och Invalidförbundet). Juryns verksamhet koordineras av Ramboll.