Markerat terrängcykelled på 16 kilometer mitt i Centralparken

Huvudstadens första markerade terrängcykelled har byggts i Centralparken, stadens största park, som genomkorsar Helsingfors. Leden blev färdig den 19 juni 2023. Terrängcykelleden är hela 16 kilometer lång. Den går genom en varierande skogig terräng och den är markerad med rött på träd. Leden börjar norr om Dals ridstadion, går genom Centralparken, slingrar sig fram genom skogsområdet i Långforsen och Tomtbacka och slutar vid Svedängens friluftsstuga. Man kan cykla den i båda riktningarna.
Keskuspuiston maastopyöräreitti on ajotaidolliselta vaativuusluokaltaan keskivaativa. Bild: Kuutti Heikkilä
Keskuspuiston maastopyöräreitti on ajotaidolliselta vaativuusluokaltaan keskivaativa. Bild: Kuutti Heikkilä

Terrängcykelleden är avsedd endast för terrängcyklar, men du kan också gå eller löpa där. I vilket fall som helst är det klokt att anpassa takten på leden efter dina egna färdigheter, eftersom det finns stenar och trädrötter, och vissa delar av leden är smala och sikten begränsad.

Centralparken är ett populärt friluftsområde, så kom ihåg att beakta andra friluftare när du cyklar. En del av terrängcykelleden går längs de allmänna friluftslederna, och spåret korsar delvis andra friluftsleder. Korsningarna är markerade med trästolpar och röda ledmarkeringar.

– Det viktigaste på terrängcykelleden är att känna till sina egna färdigheter, beakta andra friluftare och ha roligt! Vi vill erbjuda möjligheter till inte bara traditionella friluftsaktiviteter, utan även till nya grenar som blir mer populära, såsom terrängcykling, säger Minttu Perttula, specialplanerare vid Helsingfors idrottstjänster.

– Centralparkens nya terrängcykelled svarar på många Helsingforsbors önskemål, och den har planerats i samarbete med experter inom terrängcykling. Ett välbyggt och välmarkerat spår är också den bästa garantin för att den omgivande naturen bevaras. Centralparkens unika karaktär ligger i samexistensen mellan friluftarna och naturen, säger Tiina Saukkonen, planeringsansvarig vid Helsingfors stadsmiljösektor, som ansvarade för byggandet av terrängcykelleden.

Terrängcykelleden är tillgänglig årligen från början av maj till slutet av november, och Helsingfors idrottstjänster ansvarar för dess underhåll. Terrängcykelleden underhålls inte vintertid, eftersom det delvis korsar skidspår.

Du kan ladda ner GPX-spåret för Centralparkens terrängcykelled på din egen smarta enhet. GPX-spåret är inte exakt, utan det är ett riktgivande hjälpmedel för att hitta leden i terrängen. Därför bör markeringarna i terrängen kollas upp med stöd av GPX-spåret.

GPX-spåret för Centralparkens terrängcykelled (filformat GPX)

Beskrivning av terrängcykelleden samt cykeletikett

Centralparkens terrängcykelled är medelsvår. Största delen av leden består av stigar på skogsbotten. På vissa ställen längs leden finns det krävande klippiga och steniga upp- och nedförsbackar. Det finns varningsskyltar vid dessa platser, och du kan leda din cykel där. Också stenar och trädrötter ökar ledens svårighetsgrad.

Du åker längs leden på egen risk. Var försiktig på de krävande ställena och när du möter andra friluftare. När du närmar dig andra friluftare är det artigt att använda ringklockan eller säga något.

Det finns varningsskyltar vid ställena där leden korsar andra friluftsleder. Minska på hastigheten när du åker vid dessa ställen. Var särskilt försiktig vid korsningarna med ridleden. När en olycka inträffar, har alla ansvar för att hjälpa den skadade.

Spårets våtaste delar har förstärkts med grus, och broar av trä har byggts över dikena. I Tomtbackas naturskyddsområde är det endast tillåtet att cykla på de markerade lederna. Vi rekommenderar att du inte heller lämnar leden i andra delar av Centralparken för att undvika slitage av naturen. Undvik att väja för fuktiga ställen och att bromsa så att hjulet låser sig. Skräp hör inte hemma Centralparkens natur.

Se även Suomen latus etikett för terrängcyklister (på finska)(Länk leder till extern tjänst)