Möjligheter till företagande främjas vid Helsingfors högskolor

Med hjälp av Campusinkubatorprogrammet strävar Helsingfors stad efter att skapa nya företag med tillväxtpotential tillsammans med högskolorna.

Med hjälp av Campusinkubatorprogrammet strävar Helsingfors stad efter att skapa nya företag med tillväxtpotential tillsammans med högskolorna. Inom programmet utvecklas förkuvös- och kuvösverksamhet det vill säga inkubatorer till campus som är belägna i Helsingfors. Utöver att genomföra enstaka kuvöser är avsikten att bilda en enhetlig tjänstehelhet som stöder forskningsorienterat företagande, nätverkande mellan högskolorna och platser för gemensamma aktiviteter.

Campusinkubatorprogrammet som kom igång 2021 har fått en bra start, och i och med samarbetsavtalet som ingåtts inom ramarna för det senaste programmet har även Yrkeshögskolan Arcada gått med i programmet.

Studerandena får i kuvöserna råd om företagande

Många högskolor i huvudstadsregionen har redan kunnat starta kuvösprogram på sina egna campus. Under hösten startar tolv kuvöser på elva campus. Även om det finns små olikheter inom kuvösprogrammen, till exempel i omfattningen, och de fokuserar på olika branscher återkommer i alla samma grundelement: verkstäder och föreläsningar där man lär sig de grundläggande kunskaperna om företagande och om att grunda ett företag, samt mentorskap, nätverk, kontakter och delade lokaler för teamen.

Teamen som avlägger programmen lär sig bland annat om att ta fram en affärsplan, bilda ett lämpligt team och förstå kunders behov samt om försäljning och marknadsföring. Samtidigt får teamen förstärka och utveckla sin affärsplansidé, öva sig på sitt försäljningstal och lära sig om extern finansiering.

Företagande som alternativ

Universiteten och högskolorna med sina campus är en naturlig plats för placering av kuvösverksamhet då man vill stöda uppkomsten av nya innovationer och företag som bygger på forskningsdata. Kuvösverksamheten kompletterar universitetens och högskolornas högklassiga forskningsarbete och den grundläggande utbildningen genom att erbjuda en möjlighet att utveckla ett forskningsresultat eller en affärsplansidé till lönsam och skalningsbar företagsverksamhet. En framgång i detta ökar campusens effekt regionalt men i bästa fall kan effekten vara betydande till och med globalt.

– Allt oftare önskar högskolestuderande och forskare att deras studier, forskning och sysselsättning skulle ha betydelse. Många som deltar i kuvösprogram är starkt motiverade att bidra till en förändring och ivriga att tillämpa sitt eget kunnande för att lösa globalt delade praktiska utmaningar, konstaterar projektchefen för Campusinkubatorprogrammet Jussi Laine från Helsingfors stad.

Inom campusinkubatorerna skapas förutsättningar för att tillämpa sin egen persona, sina lärdomar och sitt tänkande för att få reda på om företagande är ett alternativ som passar en själv.

– Det krävs en gnutta mod att gå med i kuvösverksamheten om företagande inte är bekant från förut. Genom att implementera kuvösverksamheten direkt på campusen strävar vi efter att sänka tröskeln, fortsätter Laine.

Arcadas styrkor är branschövergripande och internationalitet

Yrkeshögskolan Metropolia, Aalto-universitetet, Helsingfors universitet, Yrkeshögskolan Haaga-Helia, Konstuniversitetet och Hanken har gått med i den omfattande programhelheten Campusinkubatorer redan tidigare. Nu ansluter sig också Yrkeshögskolan Arcada.

– Vi är verkligen glada över samarbetet som gör det möjligt att lansera ett helt nytt företagarkoncept i Arcada, konstaterar rektorn Mona Forsskåhl.

Tidpunkten när Arcada går med i Campusinkubatorprogrammet är utmärkt, eftersom man just nu utvecklar nya inlärnings- och forskningsmiljöer.

– Dessa miljöer skapar möjligheter för nya innovationer som eventuellt kan kommersialiseras med hjälp av företagandekonceptet Arcada Entrepreneurship Hub och som leder till att studerande grundar nya företag, säger Forsskåhl.

Arcadas mål är att erbjuda både svenskspråkiga och internationella studerande en mötesplats för verksamhet som uppmuntrar till företagande.

– Arcadas styrka är definitivt att vi är en branschövergripande högskola som har sin verksamhet på ett gemensamt campus. Alla studerande, oavsett utbildningsprogram, är välkomna med i förkuvösverksamheten. Det finns en stor potential för nya innovationer i samarbetet mellan de branschövergripande och internationella studerandena, betonar lektorn Linn Hongell.

Arcadas specialkunnande fokuserar på artificiell intelligens, robotik och simulation, där högskolan även har aktiv FUI-verksamhet.

– Arcada Entrepreneurship Hubs verksamhet kommer att bygga på branschvergripande, internationalitet och på att tröskeln för deltagande är låg. Det möjliggör ett bra samarbete mellan studerandena, men även med Arcadas personal, säger Hongell.

Läs mer:

Nyhet: Ett nätverk av företagskuvöser kommer att skapas tilla Helsingfors campusområden – målsättningen är 100 nya företag 

Campusinkubatorprogrammets webbsida

Du kanske är intresserad av