Närheten till havet och nya evenemangslokaler är på toppen av utvecklingsförslagen för turism och evenemang

Helsingfors stad utarbetar ett handlingsprogram för turism och evenemang för 2022–2026. Ett av målen för programmet är att beakta turismens sociala hållbarhet. Där är det viktigt att betona särskilt Helsingforsbornas trivsel i sin egen hemstad och deras nöjdhet med Helsingfors turism. På så sätt kan man förebygga turismens eventuella negativa effekter på Helsingfors och dess invånare.
Piknik Espan puistossa.
Ur stadens perspektiv är det särskilt viktigt att involvera Helsingforsborna i turismens utveckling. Bild: Lauri Rotko

För att garantera Helsingforsbornas trivsel samlade staden in invånares utvecklingsidéer med en webbenkät under våren 2023 om hur turismen och evenemangen i Helsingfors bör utvecklas. Med den öppna enkäten söktes svar också från turistföretagare i Helsingfors, guideföreningar och nätverket Helsingin tekijät. Staden fick till slut totalt 108 idéer. 

Det är särskilt viktigt att involvera Helsingforsborna i turismens utveckling. Före pandemin såg man att turismen i många europeiska destinationer gjorde mer skada än nytta i form av affärsturism och slitage av naturen. Helsingfors vill föra en aktiv dialog med stadsborna för att undvika dessa fallgropar, betonar Jukka Punamäki, specialplanerare för hållbar turismutveckling i Helsingfors.

I enkäten lyftes fram särskilt behovet att främja ett havsnära Helsingfors, öka antalet evenemangslokaler och arenor, underlätta grundandet av terrasser och pop up-restauranger, möjliggöra hyrning av motionsredskap samt utveckla naturobjekten. En del av dessa framlyft ingår redan nu starkt i stadens utvecklingsplaner och en del främjas i fortsättningen.  

Helsingfors vill beakta både invånarnas och besökarnas behov

Enligt vår stadsstrategi ska Helsingfors vara en bra stad för sina invånare men också för sina besökare. Invånarna och företagen får direkt information om hur man ytterligare kan förbättra Helsingfors som turistmål och besöksmål.  Denna information används också för att identifiera och ytterligare minimera turismens potentiella negativa effekter på invånarna.  Vi har förbundit oss att främja de bästa idéerna från enkäten, konstaterar Nina Vesterinen, stadens turismchef. 

En sådan enkät genomfördes nu för andra gången. I den första enkäten om de utvecklingsobjekt som stadsbor har observerat, som genomfördes 2018, lyftes det fram särskilt behovet att utveckla busstrafiken, öka antalet offentliga toaletter och utveckla informationstavlorna. Man har därefter utvecklat dem alla på flera olika sätt: en utvecklingsplan för busstrafiken för turism har publicerats, antalet toaletter har ökats och guidningen har förbättrats. 

Det är viktigt att lyssna på Helsingforsbor för att utveckla turismen 

Denna vår genomförde staden dessutom en studie som granskade Helsingforsbornas synpunkter om turism och evenemang i samarbete med Stiftelsen för Helsingfors Turism. Enligt studien förhåller sig Helsingforsbor utmärkt till turism och evenemang och turismen anses ha positiva effekter på både stadens ekonomi och trivsamhet. Andelen stadsbor som förhåller sig positivt till turismen har dock minskat något från tidigare studie. Å andra sidan har verksamhetsmiljön också förändrats: det fanns en pandemi, klimatförändringen har diskuterats mer än tidigare och Ryssland har attackerat Ukraina. 

Stadsbor fick samtala om utvecklingen av turism och evenemang på ett möte i stadshuset den 30 mars 2023. På mötet lyftes det fram särskilt att Helsingfors har tillgång till flera kanaler för stadsbornas påverkan med låg tröskel och beslutsfattande. Man kan ta del av dem på delta och påverka -sajten och delta i utvecklingen av staden samt dess områden och tjänster.